Снимка: Reuters
fallback

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Брекзит преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

Oще по темата

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел, пише БТА.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5 процента, "дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС", според годишното проучване на "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Брекзит.

"Имайки предвид политическите сблъсъци (...). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?", посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж.
Брекзит ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон.

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението й с ЕС за Брекзит и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Да правиш прогнози е тъпо. Все едно да направиш прогноза за времето за година напред. Само ще кажа че Великобритания трябва да се научи да се оправя сама а не като преди - вече колонии няма а в ЕС ако са умни няма да се оставят да ги третират като новата им европейска колония. Само че не знам доколко са умни. Това е трагедията. Е,ще видим. Ще се разбере до края на годината. От празни приказки полза няма.

16

$$$

преди 5 години

Мрак, да. Докато не светнеш лампата.

15

Анонимен

преди 5 години

На тия пишман икономисти и експерти им знаем прогнозите. Ха ха хаНобеловия им Лауреат по икономика прогногнозираше че след избирането Тръмп икономиката на САЩ ще рухне:):):) А САЩ е в небивал разцвет.Същия клоун е и Нобеловия им Лауреат за Мир- Обамата. :) дето сътвори хаос по света

fallback