Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на британските граждани, кандидатстващи за ирландски паспорти, нарасна с 22 процента през 2018 г., надвишавайки повече от два пъти годишния брой на кандидатите от времето, когато Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като се позова на ирландското външно министерство.

Oще по темата
Близо 100 000 британци са пожелали да запазят европейското си гражданство посредством получаване на паспорт от най-близкия си съсед тази година, докато миналата година този брой достигна 81 хиляди. Близо 45 000 бяха подадените молби за ирландско гражданско през 2015 г. - годината преди референдума за Брекзит, след който молбите рязко нараснаха, допълва БТА.

Всеки роден в Република Ирландия или в Северна Ирландия, или с ирландски родител или прародител има право на ирландски паспорт, а това са общо шест милиона британски граждани. Те имат право на двойно гражданство.

Молбите за ирландски паспорти в Северна Ирландия, чиито граждани могат да имат двойно гражданство - ирландско и британско, тъй като провинцията е част от Обединеното кралство, се увеличиха с 2 процента тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Търкалят се като мотоциклета на генерал Гривас от междузвезните войни!

16

Анонимен

преди 5 години

Не знам с каква цел е написана тази статия за балъци. И какво искат да внушат с нея. Но на всеки нормално мислещ човек е ясно, че това се прави предимно заради търговски машинации.

15

дедо Ташунко

преди 5 години

Това е фалшива новина. Повече ирланци искат британски паспорт, моля нека не подценяваме интелекта на читателите!

fallback