Снимка: Reuters
fallback

Клиниката във Виена - единствената, която до май 2017 г. приемаше български пациенти с нужда от трансплантация на бял дроб, е в готовност отново да приема и българи.

Новината идва малко след като България започна отново да изпраща органи, в частност бял дроб, по линия на Евротрансплант. Именно това бе едно от условията страната да се върне в системата.

Идеята е догодина да се изпрати екип от български лекари, вероятно от болница "Лозенец", които да се обучават в австрийската болница.

Oще по темата

Още по време на обучението им пък петима наши пациенти със спешна нужда от трансплантация ще могат да заминат и да се лекуват във виенската клиника.

"Говорил съм с администрацията на болницата тук и имаме желание да ви помогнем, като приемем малък брой пациенти - около петима за година”, казва пред "24 часа" проф. Валтер Клепетко, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена.

Темата за евентуално възстановяване на взаимоотношенията ни с австрийската клиника се повдигна в началото на декември, когато България дари белия дроб на починала млада българка на Виена.

Случаят предизвика голямо недоволство, защото у нас все още има 15 души, които чакат за подобна трансплантация. Без налични специалисти обаче няма как да се направи оценка за съвместимост между органа и чакащия го пациент.

Затова единственият изход в този случай бе или белият дроб да се предостави на друга страна по линия на Евротрансплант, или изобщо да не се използва. Затова е взето решение той да замине за Виена, обясниха тогава от Агенцията по трансплантации.

Досега от българска страна са предложени още 3 бели дроба, но те не са приети поради медицински причини.

Идеята за възстановяване на взаимоотношения още е на етап предварителна договорка. Очаква се след Нова година проф. Клепетко да дойде в България по покана на здравното министерство или дори такава да му се отправи от името на цялото правителство. След това ще се пристъпи и към подписване и на официален договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

дедо Ташунко

преди 5 години

Г-н Желев, моля поправете си недомислията в текста. забелязвам няколко Ваши грешки. Нищо лично, весела Коледа.

3

DO ОМГ

преди 5 години

Има шанс и за мозъчни трансплатации - дерзай .

2

OMG

преди 5 години

"Виенска клиника ще трансплантира българи"... Това "българи" някакъв нов орган ли е, че ще го трансплантират... Аман от свиркаджии с дипломи от СУ, решили че трябва да са журналист

fallback