pixabay
fallback

Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво, съобщиха от здравното министерство.

"Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението, както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти". Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.

В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти.

Ключова роля имат личните лекари и педиатри, доверието в чиито препоръки е от водещо значение за преобладаващата част от родителите. Силният ангажимент на педиатрите за проследяване на задължителния имунизационен календар, компетентните съвети, изграждането на отношения на доверие с родителите са ценна практика, която следва да се подкрепя и насърчава.

Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините.

Проучванията както на европейско, така и на национално ниво ясно демонстрират, че са налице опасения относно безопасността и ефикасността на ваксините. Подобни опасения – особено в случаите на ваксините от задължителния имунизационен календар, могат да имат опасни последици.

Кирил Ананиев посочи още: "Важна роля за възстановяване на доверието имат и регулаторните органи – агенциите по лекарствата на национално и европейско ниво, които могат да предоставят незабавно информация на обществото по повод на конкретни продукти и да не допускат безпочвено засилване на страховете на населението".

Стриктната нормативна уредба в областта на лекарствената регулация е едно от достиженията на ЕС, гарантиращо доверие на европейските пациенти в безопасността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен продукт, който се предлага на пазара на ЕС, вкл. ваксини. Точното прилагане на тези изисквания спрямо ваксините е пряко свързано с доверието на пациентите.

В тази посока беше и проведената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена дискусия относно ускорената процедура за предоставяне на разрешения за употреба за лекарствени продукти.

Здравните министри обсъдиха и текущото състояние на здравеопазването на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от инициативата се състои във възможността за обзор на водещите тенденции в здравеопазването, значимите проблеми, общи за държавите-членки, и открояването на области, в които ЕС може реално да добави стойност.

"Позволявам си да отправя апел докладите да отразяват достоверно ситуацията и тенденциите по ДЧ. Това предполага интензивна комуникация с националните компетентни органи, достатъчно време за реакция и отчитане на направените коментари в тяхната цялост", обърна се Ананиев към колегите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

хм

преди 5 години

Редовните противогрипни ваксини са един от факторите ,които провокират канцер(рак) .Ваксинирайте се,щом искате. Ще дойте време и човечеството ще се опомни. Доста от лекарите всъщност са наясно с печалните последствия от ваксинирането, но системата ги притиска и си траят.

35

Въпрос

преди 5 години

А за алчността и простотията, че обикновено вървят заедно, ваксина има ли??? Да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за депутати, министри, и на здравеопазването най-вече.

34

Анонимен

преди 5 години

До Калитко"колко деца изпадат в кома, развиват аутизъм или други по-тежки болести след ваксинации, *** за това нито дума." Е колко де? Много, ама ги крият! Ниво на мислене на противник на ваксините. Отказите от ваксинация са симптом на провал на образователната система. Само ниско образован индивид може да причини това на себе си или още по-лошо на децата си.

fallback