Кадър: YouTube

Европейският съюз призова Русия да освободи блокадата на Керченския пролив и да позволи преминаването на кораби от и към Азовско море.

"Очакваме, че Русия ще възстанови свободата на преминаване в Керченския пролив и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност за за незабавно деескалиране на ситуацията", се казва в декларация на говорителя на върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Брюксел оценява като "опасно увеличаване на напрежението" развоя на събитията в неделя, когато руски и украински военноморски кораби бяха въвлечени в инциденти със стрелба и последвалото блокиране на трафика през Керченския пролив от руски танкер.

Още по темата

"Събитията в Азовско море демонстрират как нестабилността и напрежението се увеличат, когато основните правила за международно сътрудничество не се вземат под внимание", се казва в изявлението, което цитира Могерини.

Темата беше обсъждана от външните министри на ЕС миналата седмица в Брюксел.

В изявлението на говорителя се казва още, че построяването на моста над Керченския пролив от Русия, без съгласието на Киев е "поредно нарушение на суверинитета и териториалната цялост на Украйна".

ЕС потвърждава позицията си на непризнаване анексирането на Крим и Севастопол от страна на Русия: "ЕС не признава и няма да признае незаконното присъединяване на Кримския полуостров от Русия", се казва още в съобщението на говорителя.

Брюксел настоява Москва да отхлаби контрола на морския трафик в пролива, който беше силно затормозен от зачестилите скрупульозни проверки на съдове.

През октомври Европейският парламент прие резолюция за ситуацията в Азовско море, в която "осъжда прекомерното спиране и проверки на търговски плавателни съдове", както украински, така и на други държави, включително от ЕС.

Евродепутатите предупредиха тогава, че опасността от достигане до открит конфликт е висока и изразиха опасения от милитаризацията на Азовско море.

Според тях възникването на конфликт в такава близост до европейските граници "може да има по-широки последици за сигурността, пряко засягащи ЕС и неговите държави членки".

Парламентът поиска ЕС да назначи специален пратеник за Крим и Донбас, чийто отговорности да включват и Азовско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase