Снимкa: Reuters, архив
fallback

Британската премиерка Тереза Мей призова нацията да подкрепи нейния проект за Brexit в открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници, предаде Ройтерс.

Този уикенд Мей се среща с лидери на ЕС в Брюксел, за да подпише проектоспоразумение за Брекзита. Нейни критици обаче смятат, че то не защитава интересите на страната, предава БТА.

В откритото си писмо премиерката заявява, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да подкрепи споразумението. Вероятността за това обаче не е особено голяма, предвид съпротивата срещу него в нейната Консервативна партия, отбелязва Ройтерс.

Oще по темата

"Това ще бъде споразумение в наш национален интерес, което работи за цялата страна и за всички нейни граждани, независимо дали сте гласували за или против оставането на Великобритания в ЕС", се казва в писмото.

"Искам това да бъде момент на обновление и помирение за цялата страна. Той трябва да отбележи етапа, когато завинаги се отказваме от етикетите "подкрепящ" и "противник" на Брекзита и се обединяваме като един народ", добавя Мей.

Според неделните вестници различни фракции в нейната собствена партия подготвят алтернативни планове за Брекзита. Целта им е да запазят Великобритания по-близо до ЕС, ако според очакванията планът на Мей не получи подкрепата на депутатите, отбелязва Ройтерс. В. "Сънди таймс" съобщава, че нейните близки съюзници - финансовият министър Филип Хамънд и министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд, са подготвили свой собствен план.

Резервни планове се подготвят и от двете страни на Ламанша, отбелязва в. "Телеграф". Един от тях е за споразумение, подобно на това с Норвегия, което обаче изключва спирането на свободното движение на работници от блока - един от най-важните въпроси на референдума за Брекзита.

Лидерите на ЕС ще се срещнат днес, за да одобрят споразумението за Брекзита, съобщава Ройтерс. При пристигането си в Брюксел за преговорите с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Мей заяви, че въпросите за Гибралтар са били решени по конструктивен и разумен начин и британската територия се обхваща изцяло от споразумението и преходния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

popa ot razgrad

преди 5 години

не помирение, а примирение...

9

Lorda

преди 5 години

Балканските селчовци пак са се разгрухтели против 5та икономика в света :-)) ... Как е топло Има ли -евтино ли е там , къде са ви войводите стачкуват ли !!! ... сипвам си едно ромче и си паля една чърчилова пуричка и гледам сеира на раята . Идете си вземете един душ на турската баня и по неделни задачи .... Внимавайте да не умрете от мръсният въздух там докато злобеете , и отивайте при Плевнелиев на Банско да слугувате на ,,лицемерните англичани с подноса и си измийте дупетата :-)))

8

преди 5 години

Ла Манша ги спасява..Засега..Остров...

fallback