Снимка: архив Reuters
fallback

Близо една трета от домовете в Румъния са с външни тоалетни, което поставя страната на срамното последно място в Европа по отношение на модерните тоалетни.

След Румъния се нарежда България, а на трето място - Литва, пише днес в. "Адевърул". В другия край на класацията е Люксембург, предаде БТА.

Oще по темата

В Европа средното равнище на жители, които нямат тоалетна в дома си, е 2,4 процента, докато в Румъния е 29,7 на сто.

След Румъния се нарежда България с 16,7 процента жители, които не разполагат с тоалетни в домовете си, Литва - 12,2 процента, Латвия - 10,9 на сто, Естония - 6,1 процента и Унгария - 3,9 на сто, сочат данни на европейската статистическа служба.

Това означава, че Румъния има два пъти по-голям брой жители, които нямат тоалетни в домовете си, в сравнение с България, посочва "Адевърул".

Делът от близо 30 на ста обаче представлява спад, тъй като през 2016 г. 32,6 процента от населението на Румъния не е разполагало с тоалетна в дома си.

Страните, които стоят най-добре в това отношение, са Люксембург, Испания и Германия, където процентът жители с външна тоалетна е само 0,1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 5 години

Имало тоалетни в Турция...Има, ама веднъж влязох в една такава, платих си лирата и какво да видя-10 aмyджи чакат на опашка, 4 кабинки-затворени, вътре се чува сумтене и дрънкане на канчета (ибрици). Чаках 10 минути, никой не излезе и си тръгнах без да я ползвам.Османска работа, сигурно си мият и косите вътре.

65

какво е външен wc

преди 5 години

Както обикновено гръмко заглавие, без никаква информация как е проведено изследването, по какви критерии тоалета влиза в процента-външен, като е външен вързан ли е с отходна тръба или е само яма с параван и т.н. Примерно тъстът ми има селска къща с 1 вътрешен и 1 външен-свързан с канал, моноблок-евтин и една чешма за миене и закачане на маркуч към градината-идеята е, ако си на двора, да не ходиш до къщата. Реално този тоалет си е като градските, но само физически е в двора т.е е външен

64

До Аз /65/

преди 5 години

В Арбанаси, в къща, строена преди няколко века можеш да видиш две вътрешни тоалетни - едната е била за мъжете, а другата - за жените в дома. Това се знае от местните хора,защото те са чували от бабите си, че в далечното минало и други къщи са били с по две тоалетни. Но все пак Арбанаси през Средновековието е било селището, където са се намирали летните къщи на търновските боляри.Затова се ядосвам, като виждам, че са се намерили 9 серсема да сложат плюсове на глупостите, написани от Анонимен 57

fallback