Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

EК частично прекратява наблюдението над България и изрази готовност да го прекрати изцяло догодина.

Европейската комисия прие най-новия си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).
 
В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки.

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

Oще по темата

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.
 
Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия" /тоест октомври 2019 г./ .
 
Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен.

За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Европейската комисия отбелязва значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии. В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

КОЛКО ИМ ПЛАТИ БОКО?

преди 5 години

КОЛКО Е ПЛАТИЛ БОКО ЗА ТОЗИ"ПОЛОЖИТЕЛЕН"ДОКЛАД??? НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, ЦИГАРИТЕ, ДАНЪЦИТЕ,ТАКСИТЕ - БОКО ТРЯБВА ОТНЯКЪДЕ ДА КРАДНЕ, ЗА ДА СЕ РАЗПЛАТИ С АЛЧНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЧИНОВНИЦИ, ЗА ДА МУ ГО... КРЕПЯТ ИМИДЖА. ОТКЪДЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЕ УЧИ КАРАКАЧАНОВ И КАК ВСИЧКИ ТИЯ ПОЛИТМУТРИ СТАНАХА МУЛТИМИЛИОНЕРИ??? КРАДАТ, РЕКЕТИРАТ, СЪДИРАТ ПО ДЕСЕТ КОЖИ ОТ НАРОДА, ПЛАЩАТ НА ЖУРНА ЛЯ,НА НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ,ЧЕ СИ И ВЯРВАТ.КАКТО СЕ КАЗВА В ОНЯ ВИЦ-НА ТЪПАНА ЛИ ДА ВЯРВАМ,ИЛИ НА К.РА СИ

93

ПроСоТо

преди 5 години

До антикомунистЯ,верно спомена "Мозъка и Стратега" Ал. Лилов..Верно се изниза тоя "титан на мисълта" като..прдня из гщи..Но както и да е,било каквото било.Да видим СЕГА какво да правим!!!...ТОВА Е ВАЖНОТО!!Защото:-"Прехода" се тътрузи вече 30 години!!!.../да не е инвалид и той?..-За това ли "некои другари" са против инвалидите?/Нас ни направихиа на "хамстери",бягащи до безкрай в...КЛЕТКАТА!НЕЯ,"КЛЕТКАТА" трябва да счупим,ако искаме да сме свободни!!!..другото е само смяна на посоката

92

Анонимен

преди 5 години

Мандат 4,5,6!

fallback