Снимка: Bulgaria ON AIR

Британската преса излезе със сензационната информация през миналата седмица, че корабът на Одисей лежи на дъното на Черно море.

Става въпрос за плавателен съд, който беше открит по време на експедицията в българската акватория преди година.

Още по темата

Д-р Калин Димитров е археолог и директор на Центъра по подводна археология в Созопол, който е участвал в най-мащабния археологически проект "Black sea map", който приключи през 2017 година.

По време на 3-годишната експедиция за изследвани близо 70 корабокрушения в две зони - до Варна и Южното Черноморие. Така учените попадат на кораба на Одисей, предаде Bulgaria ON AIR.

Д-р Димитров разкри, че плавателният съд е кръстен от учените така, не защото Одисей се е возил на него, а защото е идентичен като корабна конструкция на морския съд, който е изобразен на известна гръцка ваза, която е изложена в британски музей и показва именно митът за Одисей, който минава край острова на сирените.

Д-р Калин Димитров обясни още, че в Черно море подобни находки се запазват много добре, защото за разлика от други места, в техните води на дълбочина над 200 метра няма кислород и това не позволява да се развият микроорганизми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase