Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Европейската комисия отказа да приеме проектобюджета на Италия за следващата година в безпрецедентна стъпка, изостряща отношенията между Рим и Брюксел до краен предел.

За първи път в европейската история Комисията върна проектобюджета с поръчение той да бъде поправен и изпратен повторно за съгласуване.

По силата на механизма за управление на еврозоната, известен и като Европейски семестър, 19-те държави, използващи общата валута, изпращат проекторазходите си в Брюксел, за да бъдат сверени те с общите тенденции и икономиките да се развиват в една посока.

“Европейската комисия идентифицира в проекта, изпратен от Италия, особено сериозни отклонения от бюджетните препоръки, отправени към Италия от Съвета през юли”, се казва в съобщение от Брюксел.

Затова от Рим се изисква да изпрати поправен бюджет в рамките на три седмици.

В изявление вицепрезидентът за еврото Валдис Домбровскис заявява, че правилата в еврозоната са еднакви за всички и че кривиците на Рим не могат да бъдат пренебрегнати.

“Италианският дълг е сред най-високите в Европа и италианските данъкоплатци харчат за него около 65 млрд. евро, колкото за образование”, добавя той.

Колегата му финансов еврокомисар Пиер Московиси коментира, че решението за връщането на бюджета не бива да може изненадва, тъй като “проектът е ясно и преднамерено отклонение от ангажиментите, поети от Италия миналия юли”.

Новото правителство в Рим, доминирано от популистите от “Пет звезди” и от “Северната лига”, предложи бюджет с дефицит от 2,4%, вместо както досега от 0,6 на сто. Публичният дълг на Италия е втори по големина след гръцкия и възлиза на 131,2% от БВП при не повече от 60 на сто според правилата на Еврозоната. Неговото обслужване е и най-скъпото в ЕС.

Вчера италианското правителство писа до Брюксел с признание, че съзнава нарушаването на правилата, но с решимост да приеме бюджета за догодина в сегашния му вид.

Еврокомисията няма правомощия да накаже Италия за нарушението, а само да се опита да я убеди да промени увеличените разходи като отвори срещу нея процедура за свърхдефицит. Европейската централна банка обаче може да санкционира страната като изключи италианските дългови книжа от борсите, което може да срине финансите на страната.

Италия е четвъртата по големина икономика в Европа след германската, британската и френската и задълбочаването на дълговата криза може да доведе до прехвърлянето й в Еврозоната и дори до крах на общата валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

Популизмът е абсолютна язва в едно капиталистическо общество. не може да живееш в подобен строй и да ревеш за социална справедливост. Това е оксиморон. Италианците да вземат да дойдат на себе си и да спазват европейските разпоредби. А що се отнася до границите не знам ако ги отворят кой ще пострада най - много.

15

Анонимен

преди 5 години

И кво точно се почна ? Едно нищоМного правилно! Нашият "пенкилер" си мисли, че всичко знае и не трябва да работи. Иска "Рогът на изобилието" да се сипе връз него и той само да *** кинти. Ей така без да работи.Харчиш толкова колкото изкарваш!! Другото е популизъм!

14

Анонимен

преди 5 години

Както казва другарят Борисов:- Ще видим началниците какво ще кажат.

fallback