Снимкa: Reuters
fallback

Общ преглед

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на Лондон, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Броят на участниците в протестното шествие в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит надхвърли 500 000, заявиха организаторите, цитирани от ДПА.

По първоначални оценки се очакваше в демонстрацията да се включат около 100 000 души.

Обявената бройка е неофициална. Лондонската полиция не предоставя редовно данни за броя на участниците в протестни прояви.

Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Twitter, че това е "исторически момент в нашата демокрация".

Oще по темата


Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация. Според тях в нея ще се включат над 100 000 души. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с около 150 автобуса за участие в проявата, пише БТА.

Протестът, организиран от групата "People's vote" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. "Индипендънт", чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит е подписана от близо 900 000 човека.

През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС. Министър-председателката Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след Брекзит. Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

V

преди 5 години

Що лъжите ве ? Референдума който искат е за условията на излизане от ЕС ,а не дали да останат в четвъртия райх ;)

36

Анонимен

преди 5 години

И в България доста неграмотни плюят по ЕС и занимават интелигентните с глупостите си за Бай Тошо, едно време Русия , лоша Европа и тем подобни. И грам не осъзнават, че щом Англия усеща трус, нас тука така ще ни завърти, че 10 г минимум ще сме в будна кома.

35

Анонимен

преди 5 години

До 35 напълно прав си.Сега ще видите как догодина ако им се скапе икономиката заради брекзита ще кажат като нашите правителства това лошото сега предните проевропейците го оставиха.След два три мандата резили ще лъсне че не са го оставили проевропейските или не само те и че основна причина е брекзит а дотогава платените *** който го направиха ще са неприлично богати и избягали зад граница.Но не ми пука за убийството на Даяна си го заслужиха петорно.

fallback