Снимка: архив Reuters

Европейската комисия организира силен земен трус в Букурещ утре, за да изпробва готовността на гражданска защита.

Спасителите от цяла Европа ще бъдат на телефоните в очакване на тревожни новини от Румъния. Според Брюксел столицата ще бъде ударена от трус от 7,5 степен по Рихтер. Това ще предизвика големи разрушение на инфраструктурата - пропадане на пътища и мостове, срутване на сгради и множество ранени хора, пише в заданнието на учението.

Румънските власти ще изнемогват от катастрофата и ще повикат на помощ европейските си съюзници. Те ще трябва да са готови да предложат търсеното съдействие и да се притекат веднага на помощ. Очаква се да се пратят спасителни екипи, които да издирват затиснати под руините хора, да оказват помощ на ранените и да организират извозването им до други части на Румъния и околните държави. Ще бъде тестван и начинът на комуникиране с гражданите, останали без подслон, интернет и каквито и да е вести в резултат на бедствието.

В заданието не пише нищо за последствията от тремора в България, които при такава сила на труса, също трябва да са катастрофални, особено в северните части от страната.

1000 души ще бъдат мобилизирани в учението утре, което е най-голямото в историята на гражданската защита в ЕС. Ще участват спасители от Австрия, Германия, Италия, Румъния, Словакия, Швеция, Норвегия и Израел, а останалите държави ще пратят експерти да наблюдават действията.

България не е включена, защото вече е участвала в подобно учение миналата година.

Механизмът за гражданска защита обединява 34 държави, които са се врекли да си помагат взаимно при природни бедствия и производствени аварии. В момента помощта е доброволна, а разходите се заплащат от европейския бюджет. През последните години на няколко пъти работата на механизма закъса, когато се оказа, че търсени самолети за гасене на пожари бяха отказани от партньорите, които искаха да гарантират, че те ще са им под ръка, ако се наложи да тушат пламъци у дома.

Ето защо Еврокомисията предложи да купи собствена техника, която да се ползва заедно от участниците. Законодателното предложение все още очаква одобрение от страните членки и Европарламента, преди да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase