Виорика Дънчила и Франс Тимерманс. Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия отправи открито предупреждение към Румъния, че няма да затвори механизма, по който я наблюдава заедно с България, за борбата с корупцията.

Първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс предупреди в Европейския парламент, че "в края на маратона рискуваме да не стигнем до финала".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща неколкократно в началото на мандата си на България и на Румъния Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде отменен до 2019 г. По-късно той уточни, че за това ще е необходимо реформата в правосъдната система и борбата с корупцията в двете страни да стане необратима.

Тимерманс уточни, че Европейската комисия ще излезе през ноември с годишните доклади за напредъка на България и Румъния. Той обаче предупреди, че промените в НПК и НК, както и в закона за съдебната власт в Румъния "предизвикват сериозна загриженост".

Oще по темата

"Не можем да премахнем наблюдението, ако няма съществен напредък. Ще си направим изводите, ако не бъдат взети препоръките на Европейската комисия, на Венецианската комисия и на ГЕКО", заяви Тимерманс.

Преразглеждането на структурата на съдебната система и промените в правилата за конфликт на интереси от социалистическото правителство предизвикаха масови протести в Румъния. Техният пик през август доведе до сблъсъци между полицията и протестиращите с използването на сила.

Румънският премиер Виорика Дънчила, която по примера на унгарския си колега Виктор Орбан дойде в Европарламента в Страсбург за дискусията, заяви, че ЕС прилага двойни стандарти към страната й и атакува като безполезен механизма за наблюдение на Еврокомисията.

Дънчила заяви, че мониторингът на Брюксел не защитава правата на гражданите и поиска официално да знае кой пише докладите и защо в тях не се съобщава за тайните протоколи на румънската прокуратура и разузнавателните служби, чрез които е било договорено "фабрикуването на доказателства и свидетелства" по разследване на корупция.

Дънчила съобщи, че половината от разследваните за корупция магистрати в Румъния са оправдани, но са загубили работата си и декларира, че законодателните поправки целят да премахнат възможността магистрати да бъдат назначавани и уволнявани от политици. Тя оспори и препоръките на Венецианската комисия срещу подготвените от нейното правителство законодателни реформи, част от които в момента се оспорват в Конституционния съд.

Дънчила неглижира и обвиненията за използване на сила при гражданските протести като заяви, че методите, използвани от румънската полиция, включително употребата на сълзотворен газ, се прилагат и за разпръскване на демонстрации в Брюксел и Париж.

"Не отказвайте на Румъния неща, които се позволяват на останалите страни. Ние искаме да сме равнопоставен партньор", апелира пред евродепутатите Дънчила, чиято страна поема председателството на ЕС от 1 януари.

На страната на румънския премиер застанаха румънските евродепутати от нейната социалистическа партия, както и либералите. Норика Николай предизвика освирквания в залата, като призова Европейската комисия да преследва чуждестранните инвеститори, които дават подкупи в Румъния, за да печелят договори. Британският евродепутат Джон Агню пък призова премиера Дънчила да накаже подкупни чиновници, които отказали да платят на британски фермер и го довели до фалит.

Според Европейската комисия законовите поправки "подкопават постигнатото от Румъния в борбата с корупцията". Франс Тимерманс съобщи, че работата на Лаура Кьовеши като шеф на Националната дирекция "Антикорупция" е била основен повод на оптимизъм от страна на Брюксел. Кьовеши беше уволнена през юни, а правомощията на звеното й – орязани.

Тимерманс посочи, че има връщане назад по отношение на независимостта на съдебната система и ефективността на борбата с корупцията и че наблюдението от Брюксел няма да бъде премахнато, ако няма съществен напредък.

Евродепутатите, които ще гласуват резолюция за състоянието на върховенството на закона в Румъния през ноември, призоваха властите да не следват “лошия пример на Полша и на Унгария”, а да спазват европейските ценности. Лидерът на либералите Ги Верховстат заяви, че Румъния има проблем с ширещата се корупция и със “специалните служби, които са извън контрол”.

ЕНП и социалистите се обединиха около тезата, че румънските магистрати са и европейски и че препоръките на Венецианската комисия за отмяна на реформите на правителството, трябва да бъдат следвани.

За разлика от дебата за върховенството на закона в Унгария миналия месец популистите се разделиха за Румъния с италианските националисти от 5 звезди, критични към отслабването на борбата с корупцията, а крайната десница, защитаваща румънските социалисти.

Български евродепутати не участваха в обсъждането за върховенството на закона в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

бай Иван

преди 5 години

Е,па прав е Юнкер.Няма ли правосъдие,няма свобода.Да сте видяли политик или голям мафиот осъден? Журналята вдигат шум за някой задържан или разследван,след което тишинааа.То Масларова ли не беше с едни милиони откраднати от приятелската и фирма за обекта в Стара Загора,за "Сивият кардинал" Бисеров изнасял недекларирани пари,Сергей Станишев с милионите за имиджа и заменките,митничари от Лесово и други митници, и други и други,вече 30 години циркаджилък.

10

Анонимен

преди 5 години

Като гледам как са подпукали източноевропейците, явно На Запад всичко е спокойно /по Ремарк/

9

Анонимен

преди 5 години

А в Брюксел, в европейските институции има ли корупция?

fallback