Снимка: Министерство на културата, Италия
fallback

Стотици древноримски златни монети от 4-и или 5-и век бяха открити от археолози при разкопки на стар театър в северния италиански град Комо, съобщават от телевизия Bulgaria ON AIR.

Находката е била открита в петък в каменна амфора с две дръжки, закопана в мазето на театър "Кресони" по време, близо до мястото, където се намирал форумът в древния град Новум Комум, съобщават от италианското Министерство на културата.

Театърът е бил открит през 1870 г., но в началото на 20-и век бил превърнат в киносалон, преди да затвори врати през 1997 г. Той трябвало да бъде разрушен, за да може на мястото му да бъде построена луксозна резиденция.

Все още не е съвсем ясно какво е културното и историческо значение на откритието, но според експертите стойността на находката е огромна и строителните работи на обекта ще бъдат прекратени, за да може археолозите да проучат по-добре мястото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 години

ITALIA SI OPRAVYA BUDGETA-IOVA SA 100 000 000 000 EVRO.

1

Анонимен

преди 5 години

Вичко, което се намира на територията на ЕС принадлежи на Брюксел дори животът на кравага Пенка е в ръцете на бюрократите. Съкровището да се даде на Юнкер за да го изследва

fallback