Снимка: Bulgaria On Air

Видео 11.09.2018

Хиляди каталунци по улиците. Искат независимост

Няколко хиляди каталунци отново излязоха на протест по улиците на Барселона точно в навечерието на Деня на Каталуния, съобщи Bulgaria ON AIR.

Демонстрантите настояват за отделяне на региона от Мадрид, както и за освобождаване на задържаните сепаратистки лидери.

Още по темата

Каталунският премиер Ким Тора и председателят на парламента Роджър Торент излязоха на централния площад в града, за да призоват отново за референдум за независимост. Тора призова за масово участие в планираните митинги.

Предишното обществено допитване не беше разрешено от Мадрид и завърши с арести, а освен това доведе и до проява на насилие.

Само преди няколко дни се проведе друг протест в подкрепа на националното единство и срещу сепаратисткото движение в североизточната провинция Каталуния. 

През последните години жителите, които искат да получат автономност, превърнаха празника на Каталуния „Ла Диада“ в огромен митинг в подкрепа на каузата им за отделяне от Испания.

 

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 месеца

Няма как да ги огрее, иначе лицемерите от ЕС ще трябва да признаят и правото на Крим да е където си иска, а не им се ще. Ще ги последват Войводина и т.н.

24

Анонимен

преди 8 месеца

Пак ли искат? Нали уж обявиха независимост и не я защитиха. Не искат независимост, защото Барселона няма да има с кого да играе.

23

Англ. термодинамик

преди 8 месеца

Няма промяна без революция!