Снимка: Pixabay
fallback

Най-важната външнополитическа задача на Анкара е Турция да влезе в ЕС. Това заяви на пресконференция във Вилнюс днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

По думите му страната ще се стреми към членство в Съюза и няма никакви съмнения, че ще остане пълноправен член.

"Искаме Турция да получи от ЕС това, което заслужава", каза Чавушоглу пред ТАСС и добави, че очаква ясни сигнали от съюза по въпроса с членството на страната.

В края на юни Турция обвини Европейския съюз в несправедливо отношение заради изявление на Съвета на ЕС, според който преговорите за присъединяване са в "мъртва точка", а Анкара все повече се отдалечава от съюза.

Външният министър се срещна днес с президента на Литва Далия Грибаускайте и с външния министър Линас Антанас Линкевичус.

Според държавния глава на Литва ЕС не може да обърне гръб на Турция и призова да се търсят решения за оказване на помощ за Анкара, за да бъде сложен край на терористичните заплахи и да бъде намалена миграцията в Европа.

Тя отбелязва, че и двете страни по преговорите имат нужда една от друга в сферите на търговията, сигурността, миграционните въпроси и други области.

Линкевичус пък отбеляза, че "Турция винаги ще бъде искрен партньор в диалога с Литва" и добави, че не е нормално да не се говори директно, дори ако има проблемни въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

наньо

преди 5 години

че влезат на куково лето

43

Prez kriv makaron

преди 5 години

:)

42

NoName

преди 5 години

С Диктатор на чело!!! Трудна работа... Дори невъзможна!

fallback