Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Социалистическата партия в Испания одобри промяна в закона, която ще позволи останките на диктатора Франко да бъдат ексхумирани от гробницата в Долината на падналите, предаде Bulgaria ON AIR.

За да влязат в сила промените, обаче те трябва първо да бъдат одобрени от Конгреса. Обещанието беше направено от премиера Педро Санчес още когато той стъпи в длъжност на 2 юни.

Според вицепремиера Кармен Калво, гробницата на Франко показва липса на уважение към близо 34 хилядите жертви на Испанската гражданска война, погребани в Долината на падналите.

Строежът на комплекса започва през 1940 година, по заповед на самия Франко, и отнема 18 години да бъде завършен.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Испанците са много демократични и имат "Закон за историческата памет" където е описано кое и как трябва да се помни и предавва на поколенията. Нещо като истамбулската конвенция , но относно въпроси от новата история-голям tashak -

10

Додо

преди 5 години

Долу ръцете от Генерала, измeт Сорocоидна!

9

Наблюдател

преди 5 години

Най-после! Цяла Испания е покрита с масови гробове на републиканците, но темата е табу. Нито веднъж през 6-те години, които прекарах в Испания не чух да се говори за това, а когато един честен съдия Балтазар Гарсон повдигна въпроса, веднага го лишиха от правото да бъде съдия за срок от 11 години. Много демократично!

fallback