fallback

Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период.

От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Oще по темата


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

"Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. Много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката.

"За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Кантарджиев.

Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Afrika

преди 5 години

В Африка поради високото ниво на неграмотност, изостаналост и т.н. нивото на корупция е високо. Всичките фармацевтични концерни и международни корпорации директно си купуват с пари почти целите правителства на някоя такава африканска държава. Прокарват си после лесно лобистките законодателства и получават законово право да ваксинират местното население с експериментални ваксини. Същите тези експерименти в Европа няма да могат да минат поради протестите и съпротивата от страна на гражданите. Но там в Африка директно си минават. Една от причините в Африка да се появяват постоянно епидемии е имен

48

Анонимен

преди 5 години

До ВирусологЗа любителите на екзотиката и безразборно ръшкащи насам-натам бих добавил и някои от по-специфичните ваксини, обявени за пътуващи: жълта треска, бяс, и т.н. според кънтрито и местните изисквания.Щото после олеле-то е голямо. А и по правило всичките лекари ще са му виновни. Нищо, че когато е затръгвал, най-вероятно са му говорили и за комарите, и за репелентите, ама що ли, като тия съвети са си все за другите. Добрият нашенец такива дзверове го не апят, а репелента се не пие...

47

Вирусолог

преди 5 години

Добре де, какво всичко българско и родно, винаги слагаме всичко под общ знаменател. Ваксините против коклюш, детски паралич и т.н., БЦЖ-то и всички, фигуриращи в имунизационния календар са задължителни. Грип....който му е мерак, хепатит Б - за хора, практикуващи секс без кондоми или пътуващи до екзотични страни...Варицела - за предпочитане, защото в по-късен етап зостер може да ни извади от строя. Никой не прокламира да се правят всички, но поне прочете малко...

fallback