Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че отношенията на Турция с Европейския съюз започват да се нормализират на фона на напрежението със САЩ, предаде ТАСС, като се позова на Анадолската агенция.

Още по темата

"Отношенията с ЕС започнаха да се нормализират на по-здрава основа. В близките дни ще има среща на делегация на турското външно министерство с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Ние смятаме да засилим контактите с ЕС по въпроса за визовата либерализация", каза Чавушоглу.

Той подчерта, че Анкара е готова да преговаря с Вашингтон, но само "в качеството на равноправни партньори". Министърът посочи, че само така страните ще могат да разрешат всички съществуващи проблеми.

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха във връзка с решението на САЩ да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което доведе до рязък спад на стойността на турската лира. Друг проблем в отношенията е арестът на американския пастор Андрю Брънсън в Турция, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase