Снимка: архив Reuters
fallback

В края на месец юни момче от сирийски произход бе прегазено от селскостопанска машина в германския град Шьонберг, провинция Мекленбург-Предна Померания. От местната полиция съобщиха, че момчето е паднало от колелото си и от тротоара е излязло на пътя, където го е прегазил преминаващ трактор. Детето почина в болницата няколко дни по-късно.

Две седмици след фаталната случка местен жител информира полицията, че на мястото на инцидента е нарисувана свастика. Органите на реда бързо я заличават. Но преди малко повече от седмица притеснителната ситуация се повтаря. Този път до нацисткия символ извършителят изписва "1:0".

Семейството на жертвата е дошло в Германия през 2015 г. от сирийския град Идлиб. "С какво заслужихме тази свастика?!", възмущава се майката на убитото дете пред в. "Билд"

Не след дълго следствените органи съобщават, че във връзка с инцидента са задържани двама мъже на възраст 22 и 28 години. Полицията се насочва към тях след сигнали на граждани, разказва Дойче веле.

"При обиск в домовете на двамата арестувани боята, с която са нарисувани свастиките, не е намерена, но подозрението към двамата остава", съобщават следствените органи. Мъжете са задържани във връзка с "незаконна употреба на антиконституционни символи и причиняване на щета на обществена собственост".

Прокуратурата смята, че заподозрените са имали "ксенофобски мотиви" за престъплението.

Шок и възмущение

В Германия нацистките символи са забранени, дяснорадикалните групи са поставени под наблюдение на Службата за защита на конституцията.

"При нас няма неонацистки групи", изтъква пред ДВ кметът на Шьонберг Лутц Гьотце. Жителите на града имат наистина различно мнение по въпроса с бежанците, но никой не защитава неофашистки идеи, посочва още той. В Шьонберг живеят около 40 бежанци, които са много добре интегрирани: работят, учат немски, ходят на училище. В града живеят не само сирийски бежанци, а и руснаци, казахстанци, индийци, иракчани. "Те също работят. Нямаме проблеми нито с тях, нито със сирийците", подчертава кметът Гьотце пред Дойче веле.

Пред "Билд" министърът на вътрешните работи в провинция Мекленбург-Предна Померания Лоренц Кафиер описва инцидента със свастиките на тротоара като "шокираща гавра с паметта на жертвата". Кафиер е на мнение, че е "много вероятно свастиките да са нарисувани по повод смъртта на момчето". Разследването по случая ще бъде приключено колкото се може по-бързо, посочва пред "Билд" Лоренц Кафиер.

Министър-председателката на провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг също осъди графитите.

"Това е отвратителна постъпка", заяви тя пред местния вестник "Нордкуриер". "Няма по-лошо от това да изгубиш дете. Ужасена съм от проявената омраза. Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да открием извършителите."

Недалеч от Шьонберг се намира селището Ямел, известно като средище на десни екстремисти. В началото на 2000-те години в него е извършена серия от палежи, които прогонват и бездруго малкото мигранти. През 2017 г. в селото е изнесен рок-концерт против десния екстремизъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Ангел

преди 5 години

Ще дойде време когато Милиони Германци ще протестират със Свастики на сърцата си и тогава единственото което могат да направят органите на реда ,е не да арестуват цяла Германия а да сложат нацистките символи и те!!! Чакаме с нетърпение този момент защото инак Европа е обречена!!!

35

И ?

преди 5 години

У нас такава постъпка не е отвратителна , дори се поощрява с бездействие и безразличие от съответните ни служби ! У нас буди само присмех и одобрение !

34

Исти

преди 5 години

Комунизмът учеше apaби,нeгpи,туpци и ромеи че са равни с цивилизованите европейци. Затова в един момент онези взеха да прииждат при нас за да искат дял от нашите права,които ислямът и мешерето не им дават в техните страни. Когато ги получат и се намножат обаче,ислямът и мешерето се завръщат при тях и им налагат същия ярем,който са имали по-рано но бeлитe хора вече ги няма за да ги отървават от него,или са прекалено намалели и сами стават жертва на този ярем.

fallback