Снимка: архив Reuters
fallback

Естонската армия съобщи, че издирва останки от ракета, която е била изстреляна по непредпазливост от испански изтребител при тренировъчна мисия във въздушното пространство на балтийската страна. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изтребителят Юрофайтър погрешка изстрелял ракета въздух-въздух "АМРААМ" в южната част на Естония. Той бил част от натовска мисия за охрана на въздушното пространство на балтийската страна.

Ракетата е с обхват 100 км и носи до 10 кг взрив. Тя има вградена система за самоунищожаване за такива случаи, но е възможно да е паднала на земята.

Естонският премиер Юри Ратас заяви във Facebook, че за щастие няма човешки жертви и определи инцидента като изключително неприятен.

Испанското министерство на отбраната заяви, че е започнало разследване на случая, предаде Франс прес. То потвърди, че ракетата не е улучила друг самолет, нито е нанесла някакви други щети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Бонобо до аноним 56

преди 5 години

Зле! Попаднах на знаяч, а пиша пълни глупости от област, в която не съм такъв! Доверих се на прочетено, добре илюстрирано със снимки от екрани с координати, вестникарски заглавия и т.н. убедителни неща. А то сигурно е било загадъчната хибридна война...Въпрос: помниш ли случай от преди 7 години, който накара америте жално и унизително да се молят на Иран да им върне меко приземния реактивен дрон стелтс RQ-170 Sentinel. Да не мислиш, че иранците го прибраха с молитви към Аллаха? "Автобаза" се каз

52

Анонимен

преди 5 години

Не, бате... те искат, ако вдигнеш самолет заради нарушител, да се ползва само заради нарушителя. После като се връща, те искат да не шавне нито метър встрани. И искат ако пилотът трябва да тренира нещо, да се върне в базата и да си вземе нов самолет. С този вече не може, защото ХОРАТА ТАКА ИСКАЛИ...

51

Анонимен

преди 5 години

"Как се изстрелва ракета от изтребител погрешка? За да се изстреля такава ракета, се извърша определена последователност от действия, които се случват с активното участие на пилота."Това е тренировъчен полет. В такива полети се тренира ВСИЧКО!Дори когато се вдигне самолет за ескорт на някой или за самолет ренегат, ако пилотът е млад или неопитен или трябва да тренира нещо, самолетът се използва за да се свърши възможно повече работа.

fallback