Снимка: Pixabay
fallback

"Нова вълна", "криза", "наводнение", "наплив" са част от заглавията, които доминират в европейската преса през последните три години, отнасящи се за миграцията и убежището. Което внушава усещане за бедствие.

Въпреки това данните са категорични – само една малка част от всички бежанци по света се насочват към Европа, предава "Фокус". Има по-малко бежанци и търсещи убежище в целия Европейски съюз, отколкото само в Турция, пише австрийският национален ежедневник Die Presse, като се позовава на доклад от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

В световен мащаб в момента има близо 70 милиона души, които са били принудени да напуснат домовете си. Това е с три милиона повече от предходната година. Въпреки това броят на онези, които са подали молба за убежище в страните от ЕС миналата година, е намалял почти наполовина до около 650 хил.

Независимо от това, ограничаването на миграцията остава на първо място в дневния ред на повечето лидери на ЕС. Европа продължава да спори за това как да се справи с хората, които са напуснали домовете си и са се отправили към ЕС.

ЕС обаче е много слабо засегнат от движението на бежанците на глобално ниво. Голяма част от разселените лица по света - 40 от общо почти 70 милиона - остават в региона, от който произхождат.

В Колумбия има 7,7 милиона вътрешно разселени лица, което е повече от 15 на сто от населението. Това са колумбийски граждани, които са бежанци в собствената си страна. В Сирия повече от една трета от населението (над шест милиона души) са вътрешно разселени лица.

Общият брой на лицата, напуснали страните си, е 28,5 млн. души. В ЕС е пристигнала само малка част от тях – около 3,7 млн. души, като 1,4 млн. от тях са приети в Германия.

Към настоящия момент най-много бежанци има в Турция - 3,8 млн. души, или 4,7% от населението на страната. Йордания (2,9 млн.) и Ливан (1,5 млн.), също са в "Топ 5" на приемащите страни.

Статистиката от ЕС не са толкова драматични, макар някои политици да твърдят обратното. През 2017 г. Гърция е приютила около 83 хил. бежанци и търсещи убежище, Италия - 355 хил., а Испания – 54 хил. (данните от последните месеци не са включени в доклада).

В Австрия и Швеция, статистическите данни не потвърждават твърденията на политиците: според ООН в алпийската страна има 172 570 бежанци и търсещи убежище, а в Швеция – 328 хил. В Унгария само 6,5 хил.

Фактът, че Европа все повече се изолира, според експертите, не е нито допустимо, нито полезно, тъй като миграцията е явление, което ще го има винаги.

Противно на обществените внушения, около 85% от всички бежанци и търсещи убежище в развиващите се страни са получили закрила.

Следователно тежестта на глобалната миграция не носи нито ЕС, нито Турция или САЩ – тя лежи на раменете на тези държави, които в допълнение към борбата срещу бедността и глада, трябва да гарантират предоставянето на закрла на милиони бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

999

преди 5 години

И за каква нова вълна говорите - при условие че , Ердоган след превземането на Африн и обявяването на тази област в зона за сигурност - върна 10ки хиляди бежанци в Сирия.След операцията в Менбидж, възнамеряват да върнат още 35 хиляди бежанци там.Тоест тези преиждащи вълни са поредния кошмар на някоя европейска медия.Що се отнася до султана свален от евреите.Ми то сирийците не са толкова умни като тях.Акшенер с 7%,Индже с 30% не успяха да свалят Ердоган,че сирийските бежанци 4,7%ли ще го свалят?

16

Анонимен

преди 5 години

Тези двамата кибици на снимката от какво бягат? Където и да отидат пак са си същите,подпирачи на стени с цигара в ръка.Никому не нужни дезертьори.

15

Анонимен

преди 5 години

Навремето Османската империя приемаше ционистите ,които бяха гонени.Точно те свалиха Султана от власт.Сега Турция приема Сирийците и точно те ще свалят Ердоган.

fallback