Снимка: архив, Булфото
fallback

Европейската комисия отказа да коментира петъчното решение на Конституционния съд, с което той намери, че Истанбулската конвенция не съответства на основния закон в България.

"Не коментираме национални съдебни решения", заяви Мина Андреева, говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Андреева добави, че Европейската комисия е препоръчала на членките си да приемат конвенцията като "средство за справяне с насилието срещу жените", но че процесът на ратификация е национално решение във всяка държава.

През 2015 г. Европейската комисия публикува пътна карта за приемането на Конвенцията и обяви, че тя "ще създаде в ЕС кохерентна правна рамка за борба срещу насилието срещу жените, ще подобри превенцията за всички жени и ще позволи по-добра закрила и подкрепа за жените и децата, жертви на насилие".

Oще по темата

През март 2016 г. Еврокомисията публикува две законодателни предложения - за подписване и за ратификация на конвенцията на ниво ЕС. След приемането им от Европейския парламент и от страните членки еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова подписа Истанбулската конвенция от името на ЕС на 13 юни миналата година.

Всички държави членки, включително и България, също са подписали документа. Ратификацията е приключила в 18 страни: Германия, Франция, Испания, Италия, Полша, Румъния, Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Малта, Холандия, Полша, Словения и Швеция.

В момента Съветът обсъжда решение как да приключи законодателният процес по приемането след подписване на конвенцията и по-специално по начина, по който страните членки ще си сътрудничат след окончателното й ратифициране. Дебатите се провеждат въз основа на компромисно предложение на Българското председателство, внесено през април.

През май Европейският парламент проведе специален дебат по Конвенцията, по време на който първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс призна, че в някои страни има силно противопоставяне срещу нея, което се дължи на неправилно разбиране на съдържанието й. Тимерманс посочи, че Истанбулската конвенция "цели защитата на жените от домашно насилие и не поставя под съмнение традиционните семейства, нито налага нова идеология".

Първият зам.-председател съобщи, че Европейската комисия е започнала диалог със съответните правителства, за да им обясни какво произтича от приемането на Истанбулската конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Арбитър

преди 5 години

До Анонимен В правова държава не само не се оспорват решения на КС, ами не се и дебатират. Може да се анализират само с научна цел и за нуждите на правото. И след като КС обяви *** идеологията за противоконституционна, кой е престъпникът тук? Отговор: който продължава да проповядва конвенцията и *** и либерастки ценности

133

Т.Живков

преди 5 години

До анонимен 122 Ами не знам за какъв те "смятат" като ходиш по Европата, ама мене ме "смятат" за БЪЛГАРИН. Явно на някой са му криви сметките или пък си прави сметката без кръчмаря. Всеки сам за себе си решава какъв да му е джендъра😉

132

Просто правист

преди 5 години

До Анонимен 137 Ти какво разбираш от право бе, кремвирш , че се пенявиш тука ... я посочи текст от Наказателния Кодекс, който да постановява, че признаването от КС на външен акт за противоконституционен на българската Конституция е престъпление и се наказва .НЕма ли ...ами нЕма , а щом нЕма , нЕма престъпление ... така са го рекли по умните от тебе . Щом не е визирано в НК, като престъпление просто не е престъпление. Това ,че си *** е престъпление, ама за твой късмет още не е инкриминирано.

fallback