Снимка: Pixabay

Тенденцията за лято с много дъждове, градушки и по-ниски температури у нас ще остане. Поне такава е прогнозата на германски учени.

Според тях екстремното време в Европа това лято е причинено от климатичните промени и няма изгледи скоро да се оправи. Предстоят още месеци с проливни дъждове на юг и необичайни жеги на север.

Лятото на 2018-та бележи рекордни аномалии на целия континент - тотопи и хлад в южна Европа, горски пожари и 40-градусови температури в европейския Север.

Но не само Европа е засегната от необичайни за сезона температури и стихии. В Япония бе регистриран исторически топлинен рекорд от 41,1 градуса по Целзий, пише "24 часа".

Според специалистите от Германския метеоролотичен институт всички тези аномалии могат да се обяснят само с климатичните промени на земята.

Още по темата
Месец май, например, бе най-топлият месец в историята на Германия, от 1881 година насам, когато започват метеорологичните наблюдения.

Април също е бил рекордно горещ. В Германия в момента има два пъти повече горещи дни, отколкото е нормално за тази ширина, потвърждават и учените от Потсдамския институт за изследване на климата.

На климатичните промени се дължат и проливните дъждове, и наводненията, бурите и ураганите - в други части на света. Няма изгледи в бъдеще времето да се успокои и да се върне към обичайните температури за сезона.

По-вероятно е да ни предстоят още проливни дъждове и градушки на юг, както и температури до 37 градуса на север, смятат учените.

Те предупредиха още в началото на юни, че ако не се ограничи драстично изхвърлянето на вредни газове в атмосферата, климатичните катастрофи ще продължат и ще стават все по-тежки и все по-чести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase