Снимка: Reuters

Белгийската полиция арестува мъж и жена, които планирали бомбена атака във Франция. Двамата вече били в колата, заедно с взрива, когато били задържани от специалните части.

Амир и Насимех, белгийски граждани от ирански произход, живеели в един от скъпите квартали в Брюксел - "Волуве Сен Пиер” и според полицията се били запътили към събиране на Народната муджахединска организация на Иран (МЕК) в парижкото предградие Вилпинт.

При задържането им в колата е намерен половин килограм експлозив TATP, както и запалителен механизъм.

Според полицията, двойката смятала да взриви бомбата на сибирането на МЕК край френската столица през уикенда, където се очаквали около 25 000 души.

МЕК е военизирана структура, базирана в Албания и основната й цел е свалянето на правителството в Техеран. До 2009 г тя е била в списъка на терористичните организации на ЕС, а централата й е изместена от Франция в Албания през 1986 г. Засега не е ясно дали двойката е била член на МЕК или е поддържала иранското правителство.

Белгийската телевизия VRT съобщава, че ирански дипломат в Германия също е арестуван при операцията. В Белгия са претърсени къщи и в други скъпи брюкселски квартали, както и в Монс и в околностите на Антверпен.

Смята се, че предотвратяването на атентата се дължи на разузнавателна информация, събрана с участието на служби в няколко европейски държави.

Брюксел беше обект на терористични атаки през 2016 г, но те бяха дело на привърженици на джихадистката група "Ислямска държава”. При тях загинаха 32-ма души, а над 100 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase