fallback

Факт е, че Европейскиятсъюз (ЕС) беше създаден на една чисто икономическа основа, но към момента основната му роля не е само такава. Функцията на ЕС става все по-политическа, наблюдава се превръщането му и в глобален "политически играч". Това е бавен и сложен процес, но към момента именно това се случва. 

Това каза Ален льо Роа, бивш специален пратеник на ЕС в Македония по време на гражданските конфликт в страната през 2001г. и бивш заместник генерален секретар на ООН, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Роа смята, че се наблюдава голям напредък по отношение на ролята на ЕС да обединява държавите в Европа и техните позиции. "Все пак това е процес, по който има още много да се работи. Все още има области, в които европейците са разделени. Това намалява и стабилността на ЕС, смята гостът.

Според дипломата фактът, че все пак се говори за разширение на ЕС по посока на Западните Балкани, е изключително показателен и доказва, че темата за национализма в Европа значително отслабва.

Роа коментира и отношенията между ЕС и САЩ, повлияни от политиката, която води американският президент Доналд Тръмп.

"Европа трябва да засили своето единство и да накара Тръмп да разбере, че е необходимо взимането на многостранни решения. Той трябва да бъде убеден в обратното на това, което в момента казва и прави. По този начин ще се засили световната търговия и ще има борба с монополизма. Една търговска война би била негативна за абсолютно всички. Дори в САЩ има сили, които настояват Тръмп да промени позицията си", каза още дипломатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Късогледство

преди 5 години

До бъдещето е в насГолямо късогледство те тресе,ей! ЕС бил 600 млн. А знаеш ли колко членуват в БРИКС и ШОС? Да ти кажа - в Шанхайската организация за сътрудничество са близо 1/3 от населението на света, най-големите държави на планетата.

15

Анонимен

преди 5 години

Простия човек само простотия може да направи.-----------------------------------Като гледам Борисов - ами прав си, така е!

14

БРАВО НА ТРЪМП

преди 5 години

Тръмп се подигра великолепно със шестимата от Г 7Би им шута без да му мигне окото.

fallback