Снимка: Bulgaria On Air

Дълги и трудни нощни разговори на евролидерите за мигрантите в нощта на четвъртък срещу петък. Успяха ли да постигнат консенсус как Европа да се справи с проблема? Останаха ли още разделителни линии по въпроса, по който изглежда лидерите имат най-големи противоречия?

Една от основните идеи на постигнатото споразумение е вътре в границите на ЕС да се създадат контролни центрове за мигрантите, където те ще бъдат приемани и изпарщани в други държави, но без право на избор в коя точно. Най-критичния момент на 12-часовите обсъждания беше заплахата на Италия да блокира споразумението.

Каква е равносметката след края на българското европредседателство - в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air говори министърът на външните работе Екатерина Захариева.

"Това е добра новина - че лидерите успяха да излязат с общо европейско решение и то такова, за което България настоява от няколко години.", коментира в предаването мин. Захариева.

По думите и Европа трябва да се насочи към опазване на външните граници. Екатерина захариева коментира, че мигрантите, които бягат от войната, търсят първото безопасно място и отбеляза, че останалите са икономически мигранти.

"По отношение на статистиката в началото първият натиск към Европа беше от бежанци, които бягат от войната. Все повече, обаче, тези, които търсят убежище, са по-малко в сравнение с тези, които са незаконни икономически имигранти.", коментира Захариева.

Ще спре ли решението, което излезе от Брюксел мигрантските потоци? Гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air в събота, 17:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase