Кадър: Bulgaria ON AIR

 

Германската обществена телевизия ARD е поискала оставката на германския канцлер Ангела Меркел – нещо, което се случва за пръв път в историята на медията.

Информацията съобщи кореспондентът на телевизията в Брюксел Малте Пиепер, а по-късно новината бе публикувана и на официалния сайт на медията.

До искането на оставката се стигна след коментар на недоволство и яростни нападки от страна на Пиепер към германския канцлер, предаде Bulgaria ON AIR.

В коментара Малте Пиепер отправя сериозни критики към германския канцлер. Във фокуса е политиката на Меркел спрямо бежанците, довела до гневния призив – "Да изчистим канцлерството в интерес на страната".

На фона на все по-засилващата се антиимигрантска вълна в Германия Пиепер отбелязва, че ЕС се проваля в "една от най-важните области на нашето време – въпросите, свързани с имиграцията".

Журналистът отбелязва, че политиците не правят нищо, за да защитят външните граници и това в пълна сила важи и за германския канцлер.

"От 2011 и 2012 г. броят на хората, които търсят убежище в Европа, бавно, но стабилно нараства. Канцлерът досега имаше зад себе си многобройната "европейска солидарност". Под натиска на Меркел ЕС мълчаливо се съгласяваше да приема бежанци. Но от есента на 2015 г., тя все по-малко може да разчита на "европейската солидарност", пише Пиепер.

В края на коментара кореспондентът на ARD призовава за ново начало за ЕС. Според него е дошло време управлението да се поеме от нов канцлер, "чиято дума ще се чува в Европа. И който ще следва интересите на всички!".

ARD е една от двете обществени телевизии в Германия. 83% от нейния бюджет се формира от т.нар. лицензионни такси. 37 млн. домакинства плащат всеки месец по 17 евро и така гарантират независимостта на обществените ARD и ZDF.

Вижте видеоматериала на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase