Снимка: Reuters
fallback

Италия е представила план от 10 точки за справяне с проблема с миграцията на мини срещата на върха, проведена днес в Брюксел. В нея участваха 16 от 28-те държави членки на ЕС, сред тях и премиерът Бойко Борисов.

Oще по темата
Според новоизбрания италиански премиер Джузепе Конте само незначителната част от мигрантите, около 7%, са бежанци, останалите икономически мигранти, които търсят по-добър живот на континента. Ето защо европейската политика на убежище трябва коренно да се промени, като се въведат нови правила и за икономическите мигранти.

Конте предлага въвеждане на национални квоти и за икономическите мигранти, като всяка държава се съгласи да приеме такива хора от граничните държави като Италия, Гърция и Испания, откъдето те най-често влизат в Европа.

Италианската идея е да се премахне сегашното правило, че страната на влизане е отговорна за подаването на молбата за убежище, разглеждането и решаването й. Вместо това всеки новодошъл ще се разглежда като европейска отговорност. Страните, които не желаят да участват, ще получават по-малко финансиране чрез еврофондовете.

"Всяка страна установява входящи квоти за икономически мигранти. Този принцип трябва да бъде спазван, но адекватни контрамерки трябва да се осигурят по отношение на финансирането на онези държави, които не желаят да приемат бежанци", заяви Конте.

Европейската комисия предложи квоти за преразпределяне на мигрантите в разгара на кризата, но част от държавите, основно Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отказаха да ги изпълняват. От 160 000 души договорени, едва под 30 000 бяха разселени от Гърция и Италия чрез квотите, които обхващаха само бежанци с доказана нужда от закрила в ЕС.

Домакинът на днешната среща Жан-Клод Юнкер каза, че планът е бил депозиран и ще бъде разгледан в следващите дни.

16-те държави са говорили за необходимостта от затягане на охраната на външните граници на ЕС и за изпращането на допълнителни еврограничари от европейската гранична агенция Фронтекс. Най-голямата част от времето е била отделена на движението между шенгенските държави на мигрантите, които са влезле вече в ЕС.

Тъй като в Шенген няма вътрешни граници, те не остават в държавите, където са регистрирани, а се стремят към по-богатите страни. Това създава политически главоболия на някои лидери и в частност на германския канцлер Ангела Меркел, която е принуждавана от коалиционния си партньор да изгони всички мигранти, които не се нуждаят от закрила.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че на срещата е било детайлно обсъдено и френско-испанското предложение за изграждане на центрове от затворен тип на европейска територия, където мигрантите да бъдат държани зад решетки, докато не се реши дали да останат или да бъдат върнати. Така се цели да се избегне тяхното произволно придвижване до държави по техен избор, тъй като това принуждава страните да връщат граничните проверки по вътрешните граници, а това обезсмисля Шенген.

Според Меркел решението може да бъде като еврочленките сключват двустранни и тристранни споразумения с трети държави за връщането на мигрантите според страната на влизането им срещу финансова помощ за издръжката им. Германският канцлер смята този вариант за по-реалистичен, отколкото търсенето на общо съгласие, тъй като част от държавите от Централна Европа са категорично против да им дават мигранти.

Едновременно с това ЕС ще засили усилията за връщане мигрантите без право на престой по родните им страни, а новопристигащите ще държи в лагери на Балканите и в Северна Африка, като ще ги отсява на място, вместо да ги пуска на територията си.

На срещата на 16-те не са взети формални решения. Очаква се идеите, разменени днес, да се обсъдят в пълен състав на ЕС на срещата на върха в четвъртък в Брюксел, когато се очаква и приемането на решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

анонимен

преди 5 години

Само природата ще реши въпроса! Жалка Европа, светът се побърка!

15

Анонимен

преди 5 години

НА СНИМКАТА: Какъв ли е този среден пръст, който Юнкер показва?Някакво желание, или...

14

Хуйло

преди 5 години

Юнкера пак почерпен

fallback