Кадър: Bloombergtv.bg
fallback

Европа е в много трудна ситуация и в неудобна позиция спрямо САЩ, Китай и другите големи държави. Това се определя най-вече от факта, че в Европа има множество държави, членки на едно обединение, но това все пак не е една цялостна и единна държава, което именно я поставя в това неудобно положение спрямо днешните велики сили.

Това каза проф. Масимо де Леонардис, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Идентичността на Европа е важна, но тя трябва да се изгради не върху приемането на каквото и да е, а върху приемането на определени ценности", добави още проф. Леонардис.

Според него има наличие на нови предизвикателства пред Европа, но може да се каже, че на континента има мир.

Леонардис смята, че популизмът е едно от новите предизвикателства пред ЕС, тъй като самият той връща проблеми в Европа, който не е могъл да реши.

Един от тях, според преподавателя, е анексирането на Крим чрез военни действия от Русия. Леонардис обаче смята че руската политика все пак не бива да бъде свеждана само до този факт. Според него в самата Европа има разделение на отношението на различните държави спрямо Русия.

"Наблюдаваме различно отношение на европейските държави спрямо Русия. В източните държави и балтийските, най-вече в Полша, виждат Русия като проблем, като заплаха. Страните от Средиземноморския басейн пък виждат Русия като партньор за решаване на конфликтни ситуации най-вече в Близкия Изтон", каза  Леонардис.

Според професора не може да се говори за заплаха в резултат на сближаването на Русия и Турция. Той определи това по-скоро като белег колко объркана всъщност е международната ситуация и как една страна членка на НАТО се сближава с основния враг на НАТО.

Като "гаранция за стабилност" той посочи членството на България в ЕС и НАТО и допълни, че Балканите не са толкова стабилни, колкото Западна Европа, но за момента няма нищо притеснително.

Според него Босна и Херцеговина и Косово са държавите, създаващи "леки главоболия", тъй като в едната държава има междуетническо съжителство, а другата все още не е международно призната. Леонардис допълни, че докато има международни гаранции и участие на Международната общност, няма причина и за притеснение относно тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

La France

преди 5 години

Номер едно е Франция!

35

Анонимен

преди 5 години

35, и в какво са номер едно? Нито отпуски имат, нито здравеопазване, гърмят се по цял ден и се друсат. Денонощно дрънкат с оръжие като другите пeщерни човеци руснаците.

34

Анонимен

преди 5 години

САЩ са номер едно!

fallback