Снимка: Reuters

Белгийската прокуратура съобщи, че разследва като терористичен акт днешната стрелба в Лиеж, при която загинаха двама полицаи и случаен гражданин.

Местни медии уточняват, че стрелецът, застрелян впоследствие от силите за бързо реагиране, е белгийски гражданин, освободен от затвора вчера.

Свидетели уточняват, че той е викал: "Алах е велик" и е разполагал с две огнестрелни оръжия. Твърди се, че е бил готов да умре и не е направил големи усилия да бяга от местопрестъплението.

Още по темата

Уточнява се, че до вчера е излежавал присъда за прояви, несвързани с тероризъм, но е бил близък с радикализирани среди и самият той изглежда е бил радикализиран, пише БТА.

Според очевидци стрелецът е открил огън около автобус на градския транспорт, а после е влязъл в училище, откъдето са се чули множество изстрели, включително от автоматично оръжие. Медии твърдят, че първоначално нападателят е имал само нож, с който е посякъл полицаите, а след това ги е застрелял със служебното им оръжие. По пътя си той е убил младеж, който се намирал в автомобила си.

Убитите служители на реда са жени.

Телевизия Ер Те Ел каза, че престъпникът се казва Бенжамен Ерман, роден през 1982 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase