Снимка: visualhunt.com
fallback

Канализационните води са удачен начин за преодоляване на недостига от вода за напояване, смятат в Брюксел, където предлагат правила за узаконяване на идеята.

Според Еврокомисията те хем ще решат проблема на фермерите с недостига на вода за напояване, хем ще стане ясно къде точно преливат отпадните води.

Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела заяви, че "това предложение ще създаде само победители", защото земеделците ще имат вода, гражданите ще знаят, че зеленчукът се полива безопасно, а водата ще се управлява по-добре като ресурс.

Идеята е след като излязат от пречиствателните станции, отпадните води да се продават на фермерите. За целта в станциите ще се прави изследване на микросъстава на водата, която трябва да отговаря на определени изисквания. Ще се публикува информация за нивите, които са напоени с рециклирана вода. ЕК иска специално да се следи за E. coli и други бактерии, които от растенията могат да стигнат до човека и да причинят различни чревни инфекции. Следите от лекарства също ще бъдат обект на наблюдение, се казва в предложението. За да са сигурни гражданите, Брюксел иска да задължи властите да публикуват в интернет информация за повторно използваната вода.

Канализационните води ще са възможност за избор, а не задължение. Фермерите сами ще избират дали ще се възползват от продукта на пречиствателните централи. Намерението на Брюксел е този процес да бъде управляван, като се следи за качеството на водата, която се използва за напояване.

Еврокомисията изчислява, че заедно с разходите за пречистване, цената на фекалната вода за напояване ще е около 50 цента за кубически метър, което ще я направи търсена от фермерите и за 10 год. ползването ѝ може да се увеличи шесткратно. Сега в ЕС около 1,1 млрд куб м вода от канализацията се използва за напояване. Ако предвижданията са верни, повече от половината вода за земеделието може да идва от отпадни води до 2025 г., намалявайки с 5 на сто нуждите от язовири и други басейни, от които сега тя се точи.

В момента една трета от територията на ЕС е засегната от засушаване и според Еврокомисията рециклираната вода в земеделието може да е евтино решение. Очаква се промените в климата да задълбочат допълнително проблема като оскъпят питейната вода и направят добиването ѝ несигурно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

JJIVANOV GEOLOG

преди 5 години

ДА се наложи ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА НАПОЯВАНЕ с пречистени КАНАЛНИ ВОДИ.Огромен е риска от трайно патогенизиране.мутагенизиране мутафициране и разпространяване на исключително опасни живи недопустими за повърхноста организимни вкл ПОДПИКО И НАНО

29

СатаНАТО

преди 5 години

Всяка нива, която се тори с лъйна, мирише. Без значение дали са кравешки или човешки. Нали всички ревете за натурално земеделие - е, то смърди яко! Амониевият нитрат също смърди на пикня - а са едни хубави бели гранулки.

28

Анонимен

преди 5 години

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ГОСПОДАРИТЕ В БРЮКСЕЛ СА ОТКАЧАЛКИ!

fallback