Снимка: Reuters
fallback

Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте отказа да прави опити за съставяне на правителство.
Това съобщи президенството, цитирано от Ройтерс и БТА.

53-годишният Конте е юрист и новодошъл в политиката. Днес той трябваше да представи на президента Серджо Матарела състава на новото правителство на Италия.

Матарела е отхвърлил кандидатурата за министър на икономиката на 81-годишния икономист и евроскептик Паоло Савона, съобщи източник от евентуалната управляваща коалиция между крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди.

Лидерът на Лигата Матео Салвини заяви веднага след отхвърлянето на Савона, че коалицията трябва да може да номинира избраните от нея министри, посочва Ройтерс.

"Ако имаме министър, когото не ценят в Берлин, това означава, че е правилният министър. В Италия решават италианците", каза Салвини. "В демокрация, ако все още сме в демокрация, има само едно нещо, което да се направи - да се произнесат италианците", добави Салвини.

Той и лидерът на 5 звезди са се срещнали днес неофициално с Матарела, за да се опитат да решат проблема.

"Проблемът е Савона", каза източникът от коалицията и добави, че предложеният за министър на икономиката е твърд евроскептик. Миналата седмица неговите критики срещу еврото и икономическата политика на Германия предизвикаха сътресения на финансовите пазари, където бе настъпила нервност заради намеренията на евентуалното правителство за огромния дълг на Италия - равен на 1,3 пъти годишния брутен продукт.

Досегашният министър на икономиката Карло Падоан каза днес, че проблемът не е Савона, а икономическият план на правителството, който е "очевидно несъстоятелен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС

преди 5 години

ИТАЛИЯ Е ДЪРЖАВА, КОЯТО НЯМА ДА ДОПУСНЕ ДА БЪДЕ КОЛОНИЗИРАНА ОТ ГЕРМАНИЯ!!ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ЕДИН ПРОЦЕС на разпад на ЕС, КОЙТО КАТО МЕКСИКАНСКА ВЪЛНА ТРЪГНА ОТ ГЪРЦИЯ , ИСПАНИЯ, МИНАВА ПРЕЗ ИТАЛИЯ И СКОРО ЩЕ МИНЕ И ПРЕЗ НАС. От всички европейски народи ние сме най потърпевши!КЪДЕ ОТИВАТ МИЛИАРДИТЕ СЪБРАНИ ОТ МИТА И ТАКСИ , и защо само някакви си 160 милиона лева се мъдрят в бюджета ни?Да не говорим за "американските марици" с които 30 -сет ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ бъркат всеки месец в джоба ни

4

до 2

преди 5 години

пообразовай се малко, дълга им колосален, защото както Гърция и всяка друга държава в Еврозоната са дългови роби на ЕЦБ, така става като нямаш контрол над собствената си валута и дефакто си роб на външна финансова институция - това е ултималното поробване!!

3

Анонимен

преди 5 години

ЦЕЛТА Е ИЛИ БЕРЛУСКОНИ ДА Е НАЧЕЛО ИЛИ НИКОЙ ДРУГ :D

fallback