Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

10 млрд. евро финансиране за Западните Балкани за изграждането на инфраструктура е предложил председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Това стана ясно от думите му на пресконференция по време на срещата на върха в София.

Още по темата
"Направих предложение за 10 млрд. евро за нови инвестиции в изграждането на магистрали, жп линии и дигитална инфраструктура", каза Таяни.

Той уточни, че всяка от държавите иска пълноправно членство в ЕС и работи в правилната посока за това, но трябва да се спазват всички правила на съюза.

Като основни проблеми Таяни очерта незаконната миграция и тероризма. Той отбеляза, че в Европа подкрепят умерения ислям в Босна и Херцеговина, но допълни, че там пристигат и много джихадисти от други държави.

Таяни коментира, че Сърбия и Черна гора полагат усилия в правилната посока и могат да се присъединят към съюза до 2025 г.

Той настоя, че Западните Балкани са европейски регион и всички евролидери разбират важността му.

"Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока - срещу корупцията, за върховенството на закона, за свободата на медиите", заключи председателят на ЕП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар