Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия поиска постоянно пребиваващите чужденци и притежателите на дългосрочни визи също да бъдат наблюдавани чрез Шенгенската информационна система.

Базата данни съдържа информация за лицата, кандидатстващи за шенгенски визи, която се обменя между граничните служители по външните граници на ЕС и консулствата на европейските държави по света.

Разширяването на визовата система извън досегашните кандидати за краткосрочни визи ще даде законова възможност за извършването на по-задълбочени проверки на миналото на кандидатите и ще позволят по-добър обмен на информация между държавите членки, смята Европейската комисия.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че "престъпниците и потенциалните терористи следва да нямат възможност да идват в Европа незабелязано" и макар че "Европа не е крепост, но трябва да знаем кой пресича границите ни".

Според него нововъведенията няма да затруднят движението на европейските граждани, тъй като не се отнасят за тях.

Ще започнат да се събират и копия от документите за пътуване на кандидатите за виза, което пък ще даде възможност на граничните служби, включително на европейската, да идентифицират незаконни имигранти без документи, като така се улесни връщането им в страните, от които идват. В момента по-малко от половината мигранти, на които не е разрешено да останат в ЕС, биват връщани, тъй като част от тях нямат документи и не може да се изиска приемането им от властите на тяхната държава.

Еврокомисията предлага и създаването на общ портал, в който всички заявления за визи да бъдат автоматично проверявани във всички други информационни системи на ЕС за сигурност и миграция, като например новата Система за влизане/излизане (EES), Шенгенската информационна система (ШИС) и Европейската информационна система за съдимост (ECRIS). При тази задължителна кръстосана проверка ще стане възможно да се откриват лица, използващи няколко самоличности, и да се идентифицират тези, които пораждат рискове за сигурността или за незаконна миграция, съобщава Комисията.

България и Румъния, които не са част от Шенген, получиха миналата година право на пасивен достъп до системата – само да проверяват данни, без да могат да правят вписвания или промени, но прилагането още не е започнало, тъй като европейските проверки на нашите системи още не са приключили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

анонимен

преди 5 години

такова ЖИВОТНО ЕС няма не съществува това го има само във ефирното пространство,на тази земя няма нищо ново ,ОСВЕН добре забравено СТАРО, а дъртите като се харесват па нека се вземат и да се държат за ръце,тоо биива амаа бивол за мезе не бива

fallback