Кадър: Bloombergtv.bg

На този етап министър-председателят на България Бойко Борисов е европейският лидер, който разговаря най-добре с президента на Турция Реджеп Ердоган. Това каза ръководителят на мисията на ЕК в България Огнян Златев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

"За момента България излиза на преден план именно с лидерството, което тя показва независимо дали говорим за региона Западни Балкани или за отношенията ЕС – Турция. Не е случайно, че министър-председателят на България е европейският лидер, който може да разговаря най-добре с президента на Турция", каза Златев.

Според него благодарение на добрите отношения между Борисов и Ердоган е станала възможна срещата във Варна в края на март, която отново е възстановила нормалния диалог между ЕС и Турция.

Златев обяви, че с нетърпение очаква резултатите от работата на българската дипломация на срещата "ЕС – Западни Балкани" на 17 май.

"Намираме се в уникален политически момент - от една страна имаме политическа воля, демонстрирана от лидерите на държавите на нашите близки съседи. От друга страна – историята няма да ни прости тази грешка, ако пропуснем този момент", каза той.

Според Златев балканските лидери са на висотата на своята отговорност да разбират, че в името на доброто бъдеще на всички граждани в региона, е добре да загърбят натрупванията през вековете или последните десетилетия.

"Ние не можем да живеем само и непрекъснато в миналото", категоричен е ръководителят на мисията на ЕК в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase