Снимка: Reuters
fallback

Европейската реакция по бъдещето на Иранската ядрена програма и на търговията със САЩ ще бъдат обсъждани на срещата на върха на ЕС в София идния четвъртък. За това съобщи президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск, веднага след като американският президент Доналд Тръмп огласи оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

По предварителна информация вечерята на евролидерите на 16 май трябваше да акцентира върху развитието на цифровия пазар и иновациите преди да прелее в среща с балканските лидери за европейската перспектива на Западните Балкани на следващия ден.

Oще по темата

До момента българските домакини не са коментирали решението на председателя на Съвета, нито решението на американския президент.

Туск заяви, че американската позиция по ядрената сделка, както и новите тарифни мита за вноса на стомана и алуминий "ще срещнат общ европейски подход" и че ще бъдат дискутирани в София.

Тръмп даде на ЕС отсрочка от тарифите до 1 юни, но още през март лидерите одобриха ответни мерки, които засега не са приложени.

Междувременно снощи първият дипломат на ЕС Федерика Могерини изрази съжаление от оттеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка, като заяви, че тя е достижение на цялата международна общност и ЕС ще продължи да се придържа към нея.

"Докато Иран спазва ядрените си ангажименти, ЕС ще продължи да е ангажиран с цялостното прилагане на ядрената сделка", заяви Могерини.

Тя изключи налагането на ядрени санкции на Техеран от страна на еврочленките, тъй като прекратяването им е част от сделката.

"Особено съм разтревожена от анонса за нови санкции и ще консултирам в близките часове с нашите партньори възможните им последици. ЕС е решен да действа в съответствие със своите интереси за сигурност и да защитава икономическите инвестиции", каза Могерини от Рим снощи.

В изявлението, с което изтегли САЩ от сделката за прекратяване на иранската ядрена програма, американският президент Доналд Тръм я нарече "ужасно едностранчива" и определи Техеран като "водещ спонсор на тероризма".

Европейският съюз обаче настоява претенциите срещу политиката на Иран да се разглеждат отделно от ядрената сделка, която се занимава единствено с производството на обогатен уран и с гаранциите, че Техеран няма да произвежда ядрено оръжие.

За разлика от Парижкото споразумение за климата САЩ може "да убие" ядрената сделка с Иран, посочват наблюдателите. Излизането от споразумението беше предизборно обещание на Тръмп.

Техерен прекрати подготовката си за направата на ядрено оръжие, след като през 2015 г. Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Китай и Русия, свалиха голяма част от санкциите срещу Иран. Сделката беше подготвяна 12 години и подписана от името на САЩ от президента Барак Обама през 2015-та.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел бяха миналата седмица във Вашингтон, но не успяха да разубедят Тръмп. Белият дом съобщи, че американският президент се е обадил първо в Париж да извести за решението си, преди да го обяви официално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

ПЕНКО

преди 5 години

ПОГЛЕДНЕТЕ КЪДЕ /В МОМЕНТА / Е НЕТАНЯХУ И КАКВО НОСИ В ЛЯВАТА СИ РЪКА !!!!!

59

Анонимен

преди 5 години

абсолютна каша ще се забърка сега. санкциите на сащ срещу иран всъщност се разпростират върху всички фирми, компании и техните служители от цял свят, които търгуват с иран, това включва и 28 държави членки на ес. ако се сетите за историята с онова момче желяз от добрич, тук е същото; предстоят скандали, размяна на междудържавни писма, искания за блокиране на сметки на европейски фирми и контра мерки от европа. аз лично се съмнявам, че всъщност май нетаняху командва белия дом, а не тръмп.

58

Факт!

преди 5 години

До фортексМи ше снабдява след като в Европа пари за наука няма а отиват за изграждането на домове за бежанци.Ай у лево Европа на бунището на историята.Нищо не е донесъл тоя жалък континент!

fallback