Снимка: архив, Reuters
fallback

Един от четирима българи е в пенсионна възраст, сочат нови данни от европейската статистика. Според тях 2,77 българи в трудоспособна възраст се падат на един жител над 65 г. По този показател България се нарежда на 6-то място в Европа.

Италия е страната, в която възрастните са най-много спрямо работоспособното население (34,8%), следвана от Гърция, Финландия, Португалия и Германия. В последните две всеки трети е в пенсионна възраст.

На другия край на скалата са Люксембург, Ирландия, Словакия и Кипър, където един пенсионер се пада на петима работещи и обществото трябва да отделя по-малко за грижите за тях.

Румъния също е сред държавите с по-младо население, като заема шесто място сред “младите нации” в Европа, веднага след Полша и преди Австрия и Унгария.

Съотношението между хора в работоспособна и в пенсионна възраст в Европа средно е четири към едно, като само преди 20 години е било 5:1.

Единствената европейска държава, където през последните 2 десетилетия не се регистрира застаряване на населението, е Люксембург. В малкото херцогство дори са успели да обърнат тенденцията.

Затова пък във Финландия увеличаването на хората в пенсионна възраст е нараснало от един от петима на един от трима от 1997 г насам. Сериозно застаряване се отчита още в Малта, Словения и Литва. Както и в държави с голямо население като Италия и Германия.

Според статистиците това ще означава още по-голям натиск върху пенсионните и здравните системи.

Неотдавна Евростат публикува данни, според които раждаемостта в нито една европейска държава не е достатъчно висока, за да може тя да запази населението си без внос на мигранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

ПЕНКО

преди 5 години

КАКЪВ ПЕНСИОНАР ??? 1 МИЛ. С ПЕНСИИ ПО БОЛЕСТ И 1МИЛ. С ТРУДОВИ ПЕНСИИ ПО И ПОД 150 ЕВРО !!!! САМО МИТНИЦИТЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ " ПЕНСИИТЕ " !?!?

15

Само ГЕРБ риформа.

преди 5 години

Риформата *** спети спокойни г-да лош матриал.Като привършим мандата и вдовишки пенсии няма да взимати.Събирайте си отсега за старини за ковчег и погребении и не оставяйте да тежи погребение о 2500 лв на гърба на дицата ви.Плащайте си и сметкити към топлофикация и банки редовно.ЧСИ тата да ни ви зимат всичко и да оставят отрочетата ви на улицата след като попа ви пропеи.

14

Да- България

преди 5 години

Министерство на Отбраната МВР и всички Съдии и администрация премахване на първа категория да ги накарат сами да си плащат осигуровките за пенсии и здравни осигуровки и данъци .Като всички нормални хора .Народно събрание да им отреже и отнеме привилегиите при пенсиониране за какво получават заплати в брой.В нито една европейска държава 90% от народа не взима 200 лв за да може 40 000 БКП електорат да взимат по 1200лв пенсия.Реформа на пенсионното в синхрон с ЕС и Евроатлантическите договорености

fallback