Снимка: Reuters
fallback

Европа се готви да каже "сбогом" на чинийките, чашките, виличките и лъжичките от пластмаса. А също на мокрите кърпички, клечките за уши и филтрите за цигари.

Това става ясно от директива, която Европейската комисия подготвя. Ако влезе в сила, тя ще доведе до забраната на пластмасовите прибори, сламки, чинии, кутии за храна и балони с пластмасови дръжки.

Oще по темата

Целта на предложението е Европа да увеличи своя принос към опазването на световния океан и плажовете, които са силно замърсени с пластмасови отпадъци, пише "24 часа", цитирайки "Политико".

Според изданието Еврокомисията се е спряла първо на пластмасовите чинии, прибори, сламки и дръжки за балони, тъй като за тях съществуват достъпни алтернативи. Специални мерки ще насърчават индустрията да ограничи производството на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Идеята на Еврокомисията е да въведе и допълнителни етикети, които да дават информация на потребителите за алтернативни продукти, с които да заместят тези, които се изваждат от употреба. Заместващите варианти ще се подлагат на рециклиране, пише изданието.

В проекта се иска забрана и на пластмасовите чашки, клечките за уши, мокрите кърпички, филтрите за цигари и др. Ако директивата бъде одобрена, държавите ще имат срок от 6 години, за да ограничат значително употребата на пластмасови чинии, вилици и лъжици.

Очаква се проектодирективата да бъде предложена от ЕК за обсъждане до края на май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Та,

преди 5 години

С какво ще ги заместят? Ако простащината не е повсеместна и бластмасите прилежно се изхвърлят на определените места,няма да е ужасяващо мръсно. Виждам при...***..ти,които си изхвърлят остатъците от храна през прозорците на трамвая,други ги забождат по седалките,трети ги оставят под пейките на спирките/там,където все още не са разбити/,а други пък ги мятат наулицата.Еееее,кой е виновен? Абе,карай! Покрай сухото ,гори и суровото. Някои евродупетати,сериозно се престарават.

30

до 31. не си в час.

преди 5 години

До Анонимен до 27Или си продавач, или си неграмотен, но и обиждаш, което не говори добре.Във филтъра на въпросната цигара няма царевично брашно, а има PLA- полиактид, което е вид пластмаса, а това, че е направено от цареица не го прави безобидно, защото е пластмаса приятел и изпуска карцерогенни вещества, но може по твоята логика да лапнеш ауспуха на един дизел и да дишаш, защото е зареден с био-дизел. Няма да спорим, но не бих пушил пластмасите на въпросната компания.

29

Анонимен

преди 5 години

До 27Ти бавно развиващ ли си бе :) Ква пластмаса те гони в новите цигари. Това е царевична смес, която при нагряването се твърдява. Пише го в информацията на цигарата. Кви глупости дрънкаш. Второ тези цигари са доста по-добри от традиционните може да се диви по филтъра , които не се оцветява .

fallback