Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Има документ на ЕК, от който става  ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в публикация на германското издание "Шпигел", цитирана от БНР.

Oще по темата
Не всички членки на общността смятат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, въпреки че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се казва още в публикацията.

Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си.

Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежа за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума.

Много страни-членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила.

В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция.

В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

6 млрд пЕшки за ердо

преди 6 години

Накрая ердоганя ще вземе на Юнкер боздуганя.

15

Анадолец

преди 6 години

Ако се провали че не искат да платят обещаната сума оставаща 3 млрд... Ще получат най малко 3 милиона глави!!! Хиччч не ни интересува и нас ни омръзнаха тези, а най вече пък ни ПИСНА от лицемерието и двуличието на запада!!!

14

шоп

преди 6 години

До сЕРГЕЙ сТАНИШЕВКакво има да те пази някой,бе,да не забременееш ли?Какво ще ти направят,,бежанците"?Ще се трепаме по села и градове с тях ли?Единствената причина да дават пари на Ердоган е дъртите лицемери ,,евролидери" да се представят за много мили и толерантни, а такива не са.Също така не са и вечни, за това е този подем на неонацистки партии в редица страни.С фалша се получава, но до време.

fallback