Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване на "военен Шенген", за да улесни транспорта на войски и техника в Европейския съюз, за който сега има редица административни формалности и липса на инфраструктура, предаде Франс прес.

Планът за действия предвижда да се определят нуждите на военния транспорт и да се проверят използваемите инфраструктури.

"Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия", обясни европейски дипломат. "Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен", добави той.

"Имаме нужда от военно шенгенско пространство. Руснаците имат пълна свобода на движение в тяхната територия. Ние трябва да можем да се придвижваме също толкова бързо, ако не и по-бързо, за да струпваме войски срещу потенциален неприятел, за да сме способни на възпиране", каза неотдавна американският генерал Бен Ходжис, бивш командващ на американските войски в Европа.

Тъй като 26-те страни в Шенгенската зона премахнаха контрола по вътрешните граници, "ние имаме нужда от същата свобода на движение в ЕС като шофьора на тир, който превозва ябълки от Полша във Франция", добави той.

"Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника", каза дипломатически източник.

Европейският съюз предвижда кофинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase