Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Вярвам, че Турция и ЕС правят голяма грешка, като описват различията, които ни разделят, а никога не говорят за общите неща, които ни обединяват и ни правят партньори, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на високо ниво ЕС-Турция във Варна.

Oще по темата
"Понякога ми се налагаше да ставам и да се разхождам из стаята, но тази част от срещата няма да я разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е един велик народ, често е много смел и към него изпитвам уважение. Ние искаме Турция да бъде стратегически партньор на ЕС. Затова трябва да поддържаме добър диалог", заяви още Юнкер.

По думите на председателя на ЕК има много неща, за които ЕС и Турция трябва да говорят и да действат заедно.

"Срещнахме се и с общи предизвикателства в борбата с тероризма - това е общо задължение както за Турция, така и за ЕС. Единствено обединени ще се справим с това огромно бедствие – тероризма", заяви Юнкер и призова всичко, което се случва в Сирия, да става в синхрон с международното право.

Според Юнкер по отношение на справянето с миграцията не всичко е идеално, но сключеното споразумение между Турция и ЕС се оказва много ефикасно, защото има резултати, които могат да се проверят. "Заслуга на Турция е намаляването на притока от мигранти към ЕС. Това доказва, че Турция, когато трябва да даде пример за международната солидарност, наистина го прави и показва своята солидарност с ЕС и полага големи усилия, за което може да й благодарим отново", подчерта лидерът на ЕК.

По думите на Юнкер Турция не трябва да има съмнение за поетия ангажимент от страна на ЕС в борбата с миграцията. "Ангажиментът на ЕС по отношение на мигрантите в Турция ще бъде спазен. За останалото – аз съм романтичен, носталгичен и съм малко тъжен от състоянието на отношенията между Турция и ЕС!", подчерта политикът. Той бе категоричен, че от няколко години подкрепя усилията на Турция да стане член на ЕС и е категорично против всякакви призиви да се преустановят преговорите с южната ни съседка за членство в ЕС.

Юнкер обаче призова Турция да подобри своите отношения с държавите членки на ЕС, най-вече с Кипър и Гърция.

Председателят на ЕК определи като недопустим акт опита за преврат в Турция през лятото на 2016 година, но обърна специално внимание на задържаните турски журналисти след това и случаят с гръцките граничари.

"Беше една полезна, добра среща, имахме възможността да говорим съвместно съвсем открито, имали сме доста срещи на тема ЕС и Турция и винаги изводът, включително и тази вечер е, че ЕС и Турция трябва да вървят заедно ръка за ръка, и заедно напред", завърши Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

Турция трябва да отговори на няколок важни критерия за членство в Ес1. Праав на жените2. Права на кюрдите3. Признаваен на аремнския геноцид4. Възмедие за изселването на тракийскиет българи5. ИЗясняване на ситуацията около Кипър.

29

Анонимен

преди 6 години

ето така се погазав историята. Как ще говориш за общи неща, като не си заличил проблемиет в миналото?те и франзуци и германци имат мноог обищ неща, но се е стигнало до Първата и Втората световна война.

28

Анонимен

преди 6 години

До Ха,ха,ха,E по-зле сте отколкото си мислех. ТРАГИЧНИ СТЕ. Сигурен съм, че никой от вас не вярва в това, което пише - поръчкови мишоци.

fallback