Снимка: архив Reuters
fallback

Европейският съюз отива без големи надежди на вечерята с турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. Тя се организира по инициатива и настояване на премиера Бойко Борисов, който е председател на Съвета на ЕС до края на юни.

"Отивам със смесени чувства, защото основните източници на напрежение се увеличават", заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той и президентът на Съвета Туск ще преговарят от името на ЕС при участието на Борисов.

Oще по темата

Европейските лидери дадоха труден мандат на Туск и Юнкер, които трябва да искат от Ердоган да свали морската обсада над залежището на газ в кипърски води в Средиземно море, както и освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха арестувани при инцидент между гръцки и турски гранични катери в Средиземно море в началото на март.

"Европейският съвет твърдо заклеймява продължаващите незаконни действия на Турция в източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в решенията на току-що завършилата среща на върха в Брюксел.

"Наясно съм, че няма да е лесна среща. ЕС е загрижен не само за ситуацията в източното Средиземноморие и Егея. Определено, други сложни въпроси също ще бъдат дискутирани във Варна, включително развитието в Турция и нейните действия в Сирия“, заяви Доналд Туск, който ще води разговора с президента Ердоган.

В същото време и Туск, и Юнкер подчертаха, че Турция е съсед на ЕС и те се надяват "да промотират сътрудничеството“ с Анкара.

Борисов, който ще е домакин на разговора в резиденция "Евксиноград“ добави, че личната му цел е да бъде продължена сделката за спиране на мигрантите и гарантирането, че ЕС ще се издължи на Анкара по нея. В последни дни Ердоган изрази недоволство, че Европа не си е изпълнила обещанията към страната му, в коят живеят около 3 млн. сирйски бежанци.

По-рано Европейската комисия заяви, че тези пари не са за турското правителство, а за издръжката на бежанците и че около половината пари, все още не са изплатени, тъй като проектите, които се финансират с тях, продължават. Тази седмица Комисията поиска от страните членки да внесат още 2 млрд евро в бюджета й, за да започне да планира харченето на допълнителните 3 млрд.евро, договорени с Турция.

Междувременно, 75 евродепутати изпратиха писмо днес до Туск и до Юнкер, в което настояват двамата да се застъпят за освобождаването на арестуваните от Ердоган турски журналисти. 

Депутатите искат човешките права да бъдат в центъра на внимание на срещата във Варна, като Туск и Юнкер притиснат Ердоган да освободи журналистите. В момента в Турция има най-много задържани журналисти в целия свят и срещу част от тях са предявени обвинения в измяна и в тероризъм, добавят евродепутатите.

Те припомнят, че от опита за преврат през юли 2016 г властите са закрили над 160 медии и издателски къщи.

Писмото е подписано от евродепутати от 6 от 7-те парламентарни групи от целия политически спектър - от крайната десница до комунистите. Само хората на Марин Льо Пен не са го подкрепили. Сред подписалите има и двама българи – социалистите Георги Пирински и Петър Корумбашев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 6 години

Видяхте как гундяев три сол на главата на президента, сега ще видите как султана ще трие сол на главите на тия двамата. Ще мигат на пapцали.

42

Коч от Балканите

преди 6 години

Духне ли Ердоган и милиони Чаршафи ще се развеят към la Europe,кееееф...

41

Анонимен

преди 6 години

Пак ще заиграе ятагана, пак ще се съчиняват песни за балканджи Йово и сестра му, пак ще се назначи служител във виенската община да клечи на кулата и да гледа дали турците идват!

fallback