Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Опасни химикали са открити в български див чесън, продаван във Франция. За случая алармира Европейската система за бързо предупреждаване за храни и фуражи, съобщава Bulgaria ON AIR.

В началото на този месец европейска система предупреждава за наличието на индустриални замърсители в изсушен див чесън с произход България. На втори март страната ни е сезирана за проблема.

Във въпросния продукт е открито съдържание на бензоапирен в пъти над нормата. Източникът на замърсяване към този момент не е установен.

Търговците на българския пазар също не си обясняват как опасното вещество би могло да попадне в дивия чесън. Според експерти от бранша най-вероятно дивият чесън е произведен в Китай и е преопакован у нас. Тъй като в България няма данни за сертифицирано биологично производство на див чесън.

Бензоапиренът попада сред химикалите, които са опасни за човешкото здраве. Малкото количество в случая обаче не може да причини сериозни последици.

Все пак родните потребители остават мнителни. От Агенцията по храните поясниха, че въпросният чесън е изсушен в пунктове, регистрирани в Регионалната инспекция по околната среда. Няма данни за разпространение на продукта у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

80 % от маслиновото масло се бутилира в България, като се смесва със слънчогледово и минава за екстра върджин.

32

Анонимен

преди 6 години

БЪЛГАРСКАТА ЛЮТЕНИЦА СЕ ПРАВИ САМО С КИТАЙСКО ДОМАТЕНО ПЮРЕ.

31

:):)

преди 6 години

a добър ден, ами с пчелния мед е същата мафия но държавата се прави че не вижда а бг пчеларството гине.Къде са зелените да реват срещу таз далавера. Ееее те са в другата с Банско и пирин....

fallback