Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел посети Полша, за да възстанови влошените двустранни отношения, предаде ДПА.

Ще направя всичко по силите си, за да осигуря "общ дневен ред" в Европа на Германия и Полша, каза Меркел след среща във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки. В същото време тя отбеляза, че това ще изисква деликатност и желание за компромис.

Полският премиер приветства желанието на Германия за засилване на сътрудничеството в рамките на т. нар. Ваймарски триъгълник, който освен двете страни включва и Франция, предаде Франс прес.

Отношенията между Германия и Полша са в ниска точка заради разногласия за миграционната политика и върховенството на закона, припомня ДПА. Варшава е против, според нея, либералната миграционна политика на Меркел, както и срещу планирания нов газопровод от Русия до Германия, който ще заобикаля Полша.

Европейският съюз критикува полското правителство за предприетите реформи, които според мнозина подкопават върховенството на закона.Миналата  седмица, когато новото германско правителство положи клетва, министърът на външните работи Хайко Маас посети Варшава, припомня БТА.

Полският премиер обяви днес, че се договорил с германския канцлер ЕС да "даде твърд и не само символичен отговор" на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Франс прес.
Споразумяхме се "въпросът за руската атака да фигурира в заключенията на Европейския съвет" на 22 и 23 март, каза Моравецки след срещата си с Меркел.

Германският канцлер обаче говори с по-нюансиран тон. Меркел потвърди солидарността си с Великобритания, но се въздържа да обвини директно Русия за нападението. "Сериозни информации сочат към Русия. Сега Русия трябва да докаже, че (не е замесена)", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase