Снимка: архив Reuters

Европейската комисия задели 12 млн. евро за влакови билети, които ще купува за младежи, за да им покаже колко красива е Европа.

Инициативата е на германската група на ЕНП в Европейския парламент, която успя да я прокара като европейско законодателство.

Сега Комисията осигури парите, а първите клиенти на европейските железници ще могат да започнат да обикалят по пътищата още от това лято.

Между 400 и 600 евро са определени на човек за тази година, като Еврокомисията очаква да купи билети за между 20 000 и 30 000 души. Това ще са младежи, родени през 2000 г., които ще участват в състезания, за да се класират за участие. Но в бъдеще билетът просто ще върви като подарък за рожден ден от ЕС, като заинтересованите просто се регистрират в интернет за участие.

Целта е, като пътуват, тийнейджърите да се осъзнаят като граждани на Европа и да се проникнат от европейските ценности, съобщават от Комисията. Разчита се, че като обикалят континента 18-годишните ще разширят мирогледа си, ще се привържат към учението в чужбина, активното гражданство, солидарността между хората и социалното включване.

Щастливците ще бъдат избирани във всички държави членки на общо основание, въз основа на постиженията им по време на специално обявени за целта конкурси. Сред тях ще има хора, които не са или не биха могли да отидат в чужбина заради липсата на финансови възможности или заради ограничена подвижност.  Засега не е ясно как ще се определят маршрутите и с каква продължителност ще са те, но регламентът предвижда това да не са централни маршрути, за да могат младите наистина да се запознаят с Европа, вместо да обикалят най-туристическите дестинации.

30 държави ще участват в програмата и 32 жп компании са спазарени за специалните билети.

Когато разстоянията са по-големи, възможно ще  бъде влакът да се замени билети за автобус или за ферибот за по-отдалечените и островни държави, обясняват от Комисията.

Под въпрос стои как ще се уреди въпросът с  участието на младежи от Източна Европа в инициативата, тъй като международните влакови връзки в региона не са добре развити. За разлика от западната част на континента, която е изпълнена с високоскоростни влакове, които биха позволили на участниците да се възползват от възможността да опознаят Европа.

Пари за програмата са планирани и за 2019 и 2020 г., като общият й бюджет е 1 млрд.евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase