Снимка: Reuters
fallback

Хиляди румънци излязоха по улиците на различни градове в Румъния, за да поискат оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Причината е, че той иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Демонстрантите излязоха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава.

По оценки на медиите в митинга са участвали над 4000 души, събрали се въпреки студа и силния снеговалеж.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви в четвъртък, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса за отстраняване от длъжност на главния прокурор на антикорупционната дирекция.

Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.

"Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса", заяви един от участниците във вчерашния митинг в Букурещ, цитиран от АП.

Протести, макар и по-малки, се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Щерю

преди 6 години

Тудорел съвсем е пощурел...

19

Shark

преди 6 години

Така, сами ние си мълчим, защото при нас всичко е пълно и равно. При хората сняг и зима няма, на тях им е топло и затова решили малко да поизлязат по улиците. При нас е друго, има сняг, студено е, мокро е, не може да се стои по улиците. Какво като някаква си Гинка купи ЧЕЗ незнайно как, какво като държавата се тресе от корупция, какво като хората живеят с подаяния. Българина все чака "до му дойде времето" или "Ама то сега виж какво е време".

18

brrr

преди 6 години

ne se gleda kolko sa na ulizata, a do kakvo vodi, 4e sa tam. v slu4aq do malko 6um, da ne se 3abravi, 4e ina rumuniq i trqbvat pari

fallback