Мигрантската криза ще продължи и смятам, че тя няма да бъде разрешена за една или две години. Войната в Сирия и кюрдския регион продължава, както и проблемите в Израел и Палестина. Всичко това ще увеличи потокът от бежанци и мигранти.

Това обяви гръцкият министър по миграционната политика Янис Музалас пред Николай Кръстев за "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента Европа не е толкова силна, колкото трябва. Това е така, защото няколко от страните членки предпочитат да играят национална, вместо европейска роля. Тя не спомага за създаването на фронт, който да се справи с тази огромна миграционна и бежанска криза. Когато сме единни, можем да го постигнем", убеден е Музалас.

Според него това са въпросите, по които трябва да се говорим в следващите месеци от българското европредседателство. Той допълва и че Комисията е наясно с това всички ще се опитат да подобрят ситуацията и да направят Европа силна, за да успее да се справи с най-голямата миграционна криза от Втората световна война насам.

"Досега вярвах, че проблемът на Европа е, че тя не разполага със стратегия. От своя страна обаче трафикантите на хора имат такава. Така през повечето време те предприемаха ходове, на които Европа се опитваше да отговори. Гръцкото предложение е бежанците от лагерите в Турция, Йордания и Ливан да бъдат презаселени. Говорихме за този план и с комисар Аврамопулос, както и с германския и холандския министри, и заключихме, че Европа, а не трафикантите трябва да изготви своя стратегия", каза още гръцкият министър.

Той обясни, че гръцкото предложение към ЕС е било да се създаде европейски механизъм на връщане на мигранти.

"Невъзможно е да контролираме миграционната криза без инструментът на връщането. Ако не можете да връщате тези хора в родните им страни, това е нарушение на човешките права, защото прилагате еднакви правила за бежанците и мигрантите. Според закона сте задължени да предоставите на бежанците правата, които Женевската конвенция предвижда за тях, а мигрантите попадат под влиянието на друг вид закони", обясни още  Янис Музалас.

Какво каза още  гръцкият министър по миграционната политика четете в  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase