Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Румъния няма да излезе от механизма за наблюдение и няма да получи членство в Шенген, ако промените в устройството на съдебната власт, влязат в сила.

Още по темата
Юнкер, който заяви в началото на мандата си, че ще прекрати до края на 2019 г. наблюдението върху правосъдието и борбата с корупцията, което ЕС води над България и Румъния, за първи път не потвърди думите си.
 
"Ако румънските закони останат, както са замислени от парламента, излизането от механизма за наблюдение и от Шенген, ще бъде разглеждани по различен начин", заяви Юнкер след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Брюксел.
 
Юнкер изрази загриженост от законодателните промени и заяви, че "не е допустимо огромният напредък, постигнат от Румъния, да се обръща назад" и че "процесът на реформи в правосъдната система трябва да е необратим".
 
Той изключи вероятността процедурата за върховенството на закона, която ЕС води срещу Полша, да бъде започната и срещу Румъния и изрази надежда въпросът да бъде разрешен "в разумен диалог с румънското правителство".
 
Президентът Йоханис декларира, че Букурещ ще се справи с проблема, без външна намеса и добави, че е готов "да се боря" за независимостта на румънското правосъдие.
 
Държавният глава, който още не е подписал законите, за да влязат в сила, посочи, че двете опции – да ги върне на парламента за преработване или да сезира Конституционния съд, са отворени пред него.
 
Румънският парламент прие през декември серия поправки, за които има опасения, че ще ограничат независимостта на магистратите, правата на президента да връща правителствени назначения, както и правомощията на специализираната агенция за борба с корупцията.  Предвижда се още магистрати да бъдат преследвани от закона за съдебни грешки и небрежност.

Реформите предизвикаха масови протести в страната, които продължават над два месеца. Конституционният съд оспори част от промените и ще се произнесе по други от тях в средата на февруари.
 
Миналата седмица Европейската комисия предупреди Румъния да не дава заден в борбата с корупцията и я заплаши, че ще я държи под лупа за приеманите от социалистическото мнозинство законодателни промени.
 
Следващите доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния се очакват в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase