Снимка: Reuters

В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната. Тази теза застъпи Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт "Брьогел“ в рамките на  12-тата годишна среща на правителството с бизнеса.

"В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан със сближаването. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж ще зависи от образованието", каза икономистът.

Още по темата

По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време. 

"Виждането е, че лошият пример с Гърция е предпоставка да не се рискува с приема на втора страна като нея в еврозоната. След като Гърция влезе в ЕС, тя загуби политиката си на сдържаност и дисциплина. Това може да се случи и с България", допълни Волф.

По думите му българските документи доказват пред европейските партньори, че България води зряла дълготрайна политика и това може да се докаже, като нарасне доверието към страната.

"Трябва да се отчете обаче, че скептицизмът е на много високо ниво", призна той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase